ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΗΛΑΦΤΗΣ: Ολοι μαζί για το μέλλον της Αθηένου

Συνέντευξη στον Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Με το σύνθημα «Ολοι μαζί μπορούμε» ο Ιωάννης Καντηλάφτης διεκδικεί τη από τη γραμμή αντιπαράταξης. δημαρχία της Αθηένου. Ενός δήμου που, πέραν του οικονομικού προβλήματος που αγγίζει και όλους τους υπόλοιπους, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα ότι βρίσκεται απομονωμένος από τη Λευκωσία λόγω της γραμμής αντιπαράταξης. Γνώστης των προβλημάτων του δήμου και έχοντας κατά νου ένα συγκροτημένο προεκλογικό πρόγραμμα, ο Γιάννης Καντηλάφτης μίλησε στη «Χ» παραθέτοντας τις προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του, μετά από 15 χρόνια εμπλοκής του στα κοινωνικά και κοινοτικά δρώμενα, τόσο στη Σχολική Εφορεία όσο και στην Επιτροπή Καθαριότητας του δήμου.

Ioannis Kantilanaftis

Εχοντας μιλήσει με πολλούς δημότες της Αθηένου, ο κ. Καντηλάφτης ξεχώρισε ως το κυριότερο πρόβλημα την καθαριότητα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη «Χ», οι δημότες ζητούν επιτακτικά βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι δημοτικές αρχές καθαρίζουν τα υποστατικά τους.

Παράλληλα, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθηένου κατέθεσε πλάνο με βάση το οποίο σκοπεύει κατ’ αρχήν να απαλλάξει τα ατόμα της τρίτης ηλικίας από τις χρεώσεις συγκομιδής. «Λόγω της μείωσης των συντάξεων, μπορώ να σας πω ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν μηδενική χρέωση. Οποιαδήποτε μεγάλα αντικείμενα όπως έπιπλα ή οικιακές συσκευές ή κλαδέματα δέντρων θα μαζεύονται δωρεάν», ανέφερε στη «Χ» ο κ. Καντηλάφτης.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι τα οικόπεδα και μεγάλοι χώροι θα πρέπει να καθαρίζονται περισσότερες φορές το χρόνο με την εμπλοκή εθελοντικών ομάδων, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος συγκομιδής.

Στις έγνοιες του η νεολαία

Στις έγνοιες και τις προτεραιότητες του υποψήφιου δημάρχου βρίσκεται η νεολαίατο πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας. Εχοντας λοιπόν υπόψη τον καθοριστικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην κοινωνία, προγραμματίζει την καθιέρωση μερικών υποτροφιών σε δύο άπορους φοιτητές ετησίως μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Οι υποτροφίες θα χρηματοδοτούνται από αποδήμους, μέρος της μισθοδοσίας του δημάρχου, εισφορές από δημοτικά ταμεία, δημότες και άλλους χορηγούς.

Περαιτέρω, στοχεύει στην αναβάθμιση της παλαιάς αγοράς σ’ ένα κέντρο νεότητας, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της νεολαίας και θα αποτελεί πόλο έλξης για διάφορους επισκέπτες. Ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας πρέπει να ενισχυθεί καθώς επίσης και η συμμετοχή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Σκοπός μας η καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία με τη νεολαία για περαιτέρω συμμετοχή τους στα δρώμενα του δήμου μας», επεσήμανε. Ο κ. Καντηλάφτης λογαριάζει να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους και τα ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως για παράδειγμα το ERASMUS PLUS, σε συνεργασία πάντοτε με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Τα έργα προτεραιότητας

Η σκέψη του Ιωάννη Καντηλάφτη είναι στραμμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών της νεολαίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προορίζει την κατασκευή συγκεκριμένων έργων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της. Αρκετά αναπτυξιακά έργα βρίσκονται, όπως μας ανέφερε, καθηλωμένα εξαιτίας περικοπών των εσόδων από την κυβέρνηση. Καθορίζοντας τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του, ο κ. Καντηλάφτης έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο την αναπαλαίωση της παλαιάς αγοράς, κατά τρόπο που να στεγάσει τα διάφορα αιτήματα της νεολαίας.

«Το έργο-πολυχώρος θα μπορούσε να διαθέτει μπιραρία, καφετέριες, παιχνιδότοπο και οτιδήποτε σχετίζεται με τη νεολαία», ανέφερε στη «Χ» ο υποψήφιος Δήμαρχος. «Ο εξήντα ετών κτιριακός χώρος της παλαιάς αγοράς, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, δεν χρησιμοποιείται σήμερα και θα πρέπει να αναπαλαιωθεί. Παράλληλα με την αναπαλαίωση της παλαιάς αγοράς, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και την πλατεία του ναού του Αγίου Φωκά, με την οποία συνορεύει, υπό τη μορφή μιας ενιαίας ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Καντηλάφτης.

Πέραν του έργου-πολυχώρου, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθηένου θέτει ανάμεσα στους σχεδιασμούς του το στόχο δημιουργίας πλατείας στην κοινότητα, ένα έργο το οποίο, όπως ανέφερε, έμεινε πίσω εξαιτίας των περικοπών τις οποίες υπέστη ο δήμος τα τελευταία πέντε χρόνια. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλατεία, η οποία να συνάδει με τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου», ανέφερε ο κ. Καντηλάφτης.

Αναγκαίοι οι χώροι άθλησης

Ανάμεσα στα έργα που δίδει προτεραιότητα ως υποψήφιος είναι η δημιουργία Κοινοτικού Αθλητικού Κέντρου, κάτι που δεν διαθέτει σήμερα ο δήμος, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες άθλησης της νεολαίας. «Σκοπός μας ευρύτερα είναι μέσα από τέτοια έργα αλλά και μέσα από αναπαλαιώσεις παλαιών σπιτιών του δήμου μας να προσελκύσουμε και το ενδιαφέρον τουριστών», τόνισε ο υποψήφιος για τη δημαρχία του δήμου.

Οι ασφαλτοστρώσεις στο δήμο

Ειδική αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα του υποψηφίου για τη δημαρχία της Αθηένου γίνεται και στο θέμα της βελτίωσης του οδικού δικτύου. Οπως ανέφερε στη «Χ» ο κ. Καντηλάφτης, απαιτείται μια σταδιακή ασφαλτόστρωση των δρόμων. «Η κατασκευή του αποχετευτικού άφησε πίσω της πολλά προβλήματα, με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο δήμος περιορίζεται στο να γεμίζει απλά τις τρύπες, χωρίς να αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα.

Το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου

Ευρέως γνωστό είναι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της Κύπρου με την πόλη της Αθηένου να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο Γιάννης Καντηλάφτης δήλωσε στη «Χ» ότι τα οικονομικά του δήμου δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση λόγω αναπτυξιακών έργων που έγιναν μέσω δανεισμού. Ασκησε κριτική στο κράτος, καθώς, όπως ανέφερε, η συνεισφορά του στην εξόφληση του δανείου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα που η χορηγία προς τους δήμους είναι μειωμένη κατά 50% τα προβλήματα, πρόσθεσε, είναι πολλά. Επεσήμανε πάντως την ανάγκη για μια πιο γενναία διεκδίκηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δήμος σήμερα υστερεί σε αυτό τον τομέα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα, η οποία θα έχει αρμοδιότητες διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, έτσι ώστε ο δήμος μας να λαμβάνει το δικό του μερίδιο», ξεκαθάρισε.

Μεγάλο στοίχημα η διαφάνεια

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία του Δήμου Αθηένου στοχεύει μεταξύ άλλων στην υιοθέτηση πρακτικών ενίσχυσης της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας του δήμου. «Κύριος στόχος εφόσον μας τιμήσει με την ψήφο του ο δημότης μας είναι να καθιερώσουμε διαδικασίες ανοικτών συγκεντρώσεων και να δημοσιοποιούμε το τι συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να στέλνουμε το μήνυμα ότι λαμβάνουμε αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες», τόνισε ο Γ. Καντηλάφτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη νεολαία.

Εκ των ων ουκ άνευ για την Αθηένου η διάνοιξη του οδοφράγματος

Για το δήμο της Αθηένου η διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου είναι ένα διαχρονικό αίτημα στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθηαίνου επεσήμανε ότι ο αγώνας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος θα συνεχιστεί και θα είναι κοινός μαζί με τους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Λουρουτζιήνας αλλά και τους κατοίκους ευρύτερα της περιοχής.

Οπως ανέφερε, η διάνοιξη του οδοφράγματος θα μειώσει το χρόνο μετάβασης στη Λευκωσία στα δέκα λεπτά αντί 45 λεπτά που χρειάζεται σήμερα ένας φοιτητής για να πάει πανεπιστήμιο στην Αγλαντζιά. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τους δημότες, πρόσθεσε, να μεταφέρουν τα αγαθά τους στη Λευκωσία γρηγορότερα και γενικότερα θα μειώσει το κόστος διακίνησης και επικοινωνίας για τους δημότες της Αθηαίνου και ευρύτερα της περιοχής. Κυρίως όμως θα βγάλει το δήμο από την απομόνωση στην οποία βρίσκεται εδώ και 42 χρόνια και την «ασφυξία» που νιώθει από τη γραμμή αντιπαράταξης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.