Ιωάννου: Δεν εφαρμόσαμε lockdown γιατί δεν θα πειθαρχούσε ο κόσμος – Προειδοποιεί τώρα με ολικό lockdown

Δεν θα πειθαρχούσαν οι πολίτες γι' αυτό δεν έλαβαν απόφαση για ολικό lockdown - Τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα του λέει

Τους λόγους που η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ολικό lockdown από το Νοέμβριο επιχείρησε να εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.


Διαβάστε επίσης: 

Δημοσκόπηση Dialogos: Πως κρίνετε τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης;

Αγανάκτηση πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης – «Θα μας τρελάνουν…»


Σε δηλώσεις του, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν λήφθηκαν πιο έγκαιρα τα μέτρα, τον Νοέμβριο όπου άρχισαν να καταγράφονται τριψήφιοι αριθμοί, είπε πως «και να το εφαρμόζαμε τον Νοέμβριο, δεν θα πειθαρχούσε ο κόσμος. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Εφαρμόσαμε τοπικά μέτρα στη Λεμεσό και την Πάφο και είχαμε διαμαρτυρίες από Πάφο, ότι τα δεδομένα δεν αιτιολογούσαν να ενταχθούν στο πιο αυστηρό lockdown. Εκ των υστέρων είναι εύκολο κάποιος να κρίνει και να λέει έπρεπε. Σας μιλάω ειλικρινά. Εάν παίρναμε τον Νοέμβριο αυστηρά μέτρα, που δεν δικαιολογούνταν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στις υπόλοιπες επαρχίες, θα ήταν αποδεκτά; Όχι. Θα υπήρχαν αντιδράσεις; Τεράστια αντίδραση. Δεν το κάναμε όμως γιατί θα υπήρχε αντίδραση. Δεν το αιτιολογούσαν τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια απόφαση με κίνδυνο να καταστρέψεις την ψυχολογία του κόσμου και την οικονομία, προληπτικά σε τέτοιο βαθμό. Προληπτικά παίρναμε μέτρα. Και χώρες που πήραν από το Νοέμβριο μέρα, όπως η Ελλάδα, τελευταία εβδομάδα άρχισαν να βλέπουν ύφεση».

Την ίδια ώρα αναφέρει πως είναι θέμα ημερών να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, ο οποίος έστειλε σήμα κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση είναι οριακή και το επόμενο βήμα, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι το ολικό lockdown.

«Τι να κάνουμε αν ξεφύγει; Πάμε σε ολικό lockdown. Δεν έχουμε άλλα μέτρα. Τι άλλο έμεινε; Σχεδόν είμαστε ένα βήμα πριν το ολικό lockdown. Δεν το θέλουμε, το απευχόμαστε. Είναι το τελευταίο μέτρο, το τελευταίο σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Το λένε και οι ειδικοί, το λέμε και εμείς, πως πρέπει ο κάθε ένας από εμάς επιτέλους να αντιληφθεί την ατομική και την κοινωνική ευθύνη. Και αν δεν το αντιλαμβάνεται, ας δει τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μιλήσει με νοσηλευτές, με γιατρούς που δουλεύουν εκεί, να του μεταφέρουν οι ίδιοι τις ανησυχίες τους, την κούραση τους και τι τραβούν τους τελευταίους εννέα μήνες».


 

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, είναι η δημόσια υγεία και όχι η οικονομία, υποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν υπήρχε πρόταση για ολικό lockdown το Νοέμβριο. «Και εγώ μπορεί να λέω πως έλεγα τον Νοέμβριο κατ΄ ιδίαν σε κάποιους. Ισχύουν; Υπάρχουν πρακτικά και τα έχω. Ας μείνουμε ως εδώ και για να είμαστε και δίκαιοι δεν άκουσα δημόσια δήλωση από επιδημιολόγους να λέει κάτι τέτοιο».

«Ότι και να κάνουμε, πάντα λένε είναι λάθος. Αν πάρουμε αυστηρά μέτρα, ακούγονται αυτοί που δεν θέλουν αυστηρά μέτρα. Αν δεν πάρουμε, ακούς το άλλο στρατόπεδο. Εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας και προσπαθούμε να κάνουμε που είναι σωστό», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.