Ιωάννου για δύο χρόνια ΓεΣΥ: Ένθερμοι υποστηρικτές και φανατικοί πολέμιοι

Η μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία όλοι μιλούσαμε για δεκαετίες είχε αποκτήσει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους, είπε ο Κων/νος Ιωάννου, Υπ. Υγείας, στη διάσκεψη Τύπου με αφορμή τα δύο χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αφενός, υπήρχε αμφισβήτηση, έως έναν βαθμό δικαιολογημένη, αφού στα πρώτα βήματα του νέου Συστήματος Υγείας, λίγοι ήταν εκείνοι που το στήριξαν είπε.

«Το ΓεΣΥ έκανε αρχή με 358 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες, 105 Προσωπικούς Ιατρούς παιδιών, μόλις 53 Ειδικούς Ιατρούς, 220 φαρμακεία και 29 διαγνωστικά εργαστήρια, και με ένα καινούργιο Λογισμικό».

Αφετέρου,  είχε στο πλευρό του 510 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι με ενθουσιασμό καλωσόρισαν το νέο Σύστημα Υγείας. Αυτό αποδείκνυε ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός δικαιούχων στο Σύστημα, είπε ο Υπουργός.

«Η ανταπόκριση που βλέπαμε από τους πολίτες μάς έκανε να πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο, για να φέρουμε το εγχείρημα εις πέρας για το καλό χιλιάδων πολιτών».

Δεν θα επιχειρήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση που επικρατούσε δύο χρόνια πριν πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως, «από τις πρώτες κιόλας μέρες της έναρξης της 1ης φάσης, παρατηρήσαμε κάποιες αδυναμίες στο Σύστημα και αμέσως, η προσοχή στράφηκε στις βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν, ώστε τα θεμέλια να είναι γερά για τη συνέχεια. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος προσαρμογής από τους παρόχους, αλλά κυρίως από τους ασθενείς. Επρόκειτο για ένα εξ ολοκλήρου νέο Σύστημα Υγείας, που ανέτρεπε όλα όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, και εύλογα το πρώτο διάστημα ήταν αναγνωριστικό».

Πλήγηκε το ΓεΣΥ από τον κορωνοϊό

Μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του ΓεΣΥ, βρεθήκαμε στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία «αναπόφευκτα οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες έπληξαν και το ΓεΣΥ», είπε ο Υπουργός.

Η διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα για τρεις επιπλέον μήνες υποχρέωσε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να συνεχίσει με μειωμένα έσοδα και εν μέσω πανδημίας, κληθήκαμε να λάβουμε την πολύ δύσκολη απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρούσαμε ή όχι στην εφαρμογή της 2ης φάσης, είπε.

Τα δεδομένα

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φάσης, συνολικά 54 νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και του ιδιωτικού τομέα, 2,585 γιατροί, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού δυναμικού της χώρας, 554 φαρμακεία, 149 διαγνωστικά εργαστήρια, 615 οδοντίατροι, 59 νοσηλευτές και μαίες, μαζί με άλλους 1,077 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του ΓεΣΥ σε περισσότερους από 892 χιλιάδες δικαιούχους σε όλη την Κύπρο.

Για να ολοκληρωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας απομένει η ένταξη των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, καθώς και των εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που προσφέρονται από συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα.

«Αναμένουμε το γρηγορότερο να υπάρξει θετική κατάληξη και σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των δικαιούχων του».

Τυχεροί στην ατυχία μας

Όταν ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, φανήκαμε τυχεροί στην ατυχία μας πρόσθεσε ο Κων/νος Ιωάννου και αυτό γιατί «είχαμε ήδη στη διάθεσή μας το Γενικό Σύστημα Υγείας και μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε με τις λιγότερες απώλειες».

«Είχαμε τους Προσωπικούς Ιατρούς που βοήθησαν τα μέγιστα στη διαχείριση των θετικών περιστατικών, αλλά και στους εμβολιασμούς που είναι σε εξέλιξη τώρα. Η λειτουργία του Λογισμικού του ΓεΣΥ ήταν βασική συνιστώσα για την οργάνωση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID. Εν μέσω lockdown, οι ασθενείς εξασφάλιζαν τα απαραίτητα φάρμακα για την απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών τους, με τη συνεργασία των Προσωπικών Ιατρών, των φαρμακείων και εθελοντών».

Ανεξαρτήτως πανδημίας όμως, το ουσιαστικότερο είναι ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ, μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής, βελτιώνεται συνεχώς για να είναι πιο λειτουργικό για τους δικαιούχους και τους παρόχους, με στόχο να παραμείνει στη ζωή μας για πολλά χρόνια ακόμα πρόσθεσε ο Υπουργός.

«Η ευθύνη για την προστασία του είναι στα χέρια του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Με το ΓεΣΥ, κερδισμένοι είμαστε όλοι εμείς. Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, είναι το κληροδότημά μας στα παιδιά μας, για την οποίo ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται περήφανη».

 

Τέλος, ο υπουργός συνεχάρη τη διοίκηση, διεύθυνση και το προσωπικό του ΟΑΥ, όλους τους επαγγελματίες υγείας και γενικά τους παρόχους, που υλοποιούν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Ευχαρίστησε ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κρίσιμες ώρες, σήκωσε το βάρος της ευθύνης και παρέμεινε αμετακίνητος στην υλοποίηση της απόφασης για εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy