∆ιογκώνονται τα προβλήµατα των συνταξιούχων

Του
Κώστα Σκαρπάρη*

 

Το 2022 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά για τους συνταξιούχους. Τα σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν παρέµειναν άλυτα και διογκώνονται. Παρ’ όλα τα διαβήµατα και τις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας που έγιναν από την ΕΚΥΣΥ, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε και τα προβλήµατα διαιωνίζονται, το ίδιο και οι δυσκολίες των συνταξιούχων.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει αυτή την περίοδο γενικά ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι χαµηλοσυνταξιούχοι, είναι η ακρίβεια, η οποία εφόσον δεν έχει αντιµετωπιστεί µε αποτελεσµατικά µέτρα εκ µέρους της κυβέρνησης, δηµιουργεί αφάνταστες δυσκολίες στους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι προβληµατίζονται τι θα αφήσουν πίσω, τι δεν θα αγοράσουν ουσιαστικά για να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Τη θέρµανση; Τα φάρµακα; Το φαγητό; Πώς θα περάσουν αυτοί οι άνθρωποι µε τα πενιχρά τους εισοδήµατα, µε την ακρίβεια και τις τιµές στο πετρέλαιο, στο γκάζι, στον ηλεκτρισµό να βρίσκονται στα ύψη. Την περίοδο αυτή αρκετοί είναι υποχρεωµένοι να πληρώσουν και τις φορολογίες που επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκίνητων -αν έχουν, τις ασφάλειές τους κ.α.

Πέρα από την επίλυση των πιο πάνω προβληµάτων, η ΕΚΥΣΥ και η ΠΕΟ διεκδικούν, µαζί µε τις άλλες οργανώσεις που απαρτίζουν την Οµάδα Πρωτοβουλίας, την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στα 63. Επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ικανοποίησε την απαίτηση της ΕΚΥΣΥ και ευρύτερα της κοινωνίας για κατάργηση του πέναλτι, η Οµάδα Πρωτοβουλίας στην οποία συµµετέχουν 19 οργανώσεις απέστειλε επιστολές προς όλα τα κόµµατα και τους υποψήφιους Προέδρους ζητώντας συναντήσεις µαζί τους και τη στήριξή τους για κατάργηση του πέναλτι. Από τα κόµµατα ανταποκρίθηκαν σε συνάντηση και ήταν υπέρ της κατάργησης το ΑΚΕΛ και το Κίνηµα Οικολόγων, ενώ το ∆ΗΚΟ ήταν αρνητικό, αφού συµφώνησε πλήρως µε τις θέσεις του Υπουργού Εργασίας για κατάργηση του πέναλτι µετά το 81ο έτος. Από τους υποψήφιους Προέδρους έγιναν συναντήσεις µε τους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Μ. Ηλιάδη, οι οποίοι ήταν θετικοί για κατάργηση του πέναλτι. Συνάντηση έγινε και µε τον κ. Γ. Κολοκασίδη, ο οποίος επιφυλάχτηκε να απαντήσει αργότερα. ∆υστυχώς, τα άλλα κόµµατα δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συνάντηση, ούτε οι άλλοι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά επίσης τη βελτίωση της νοµοθεσίας για τη σύνταξη χηρείας των ανδρών, ώστε να τη δικαιούνται όλοι οι χήροι, καθώς επίσης και την αντιµετώπιση των προβληµάτων που δηµιουργούνται, ύστερα από την εφαρµογή του ΓεΣΥ και κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος των φαρµάκων.

Ως ΕΚΥΣΥ ασκήσαµε και ασκούµε έντονη κριτική για το γεγονός ότι 9 χρόνια µετά την εφαρµογή της Νοµοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα συνεχίζει να παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόµενο της µεγάλης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων (υπάρχουν ακόµη αναπάντητες χιλιάδες αιτήσεις του 2020, του 2021 και του 2022). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ένα αποδοτικό τηλεφωνικό κέντρο, µε αποτέλεσµα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν κανέναν τρόπο να επικοινωνήσουν µε την Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Επιδοµάτων.

Άλυτα παραµένουν και τα ζητήµατα που αφορούν τον εκσυγχρονισµό της νοµοθεσίας για τις στέγες ηλικιωµένων, ενώ έµεινε στα συρτάρια η εξαγγελία για το «κόκκινο κουµπί», το οποίο θα ήταν πολύ βοηθητικό εργαλείο για ηλικιωµένους που µένουν µόνοι τους. Τέλος, η πανδηµία του κορονοϊού δηµιούργησε αρκετά σοβαρά προβλήµατα στους ηλικιωµένους, τους οποίους ο φόβος µετάδοσης του ιού, τους απέτρεψε από το να έχουν συστηµατικό ιατρικό έλεγχο και θεραπεία για τις χρόνιες παθήσεις τους. Η ανάγκη για αναβαθµισµένη, ποιοτική και προσβάσιµη ιατροφαρµακευτική περίθαλψη έγινε ακόµα πιο επιτακτική λόγω και της πανδηµίας, όπως και των άλλων εποχικών ιώσεων, µε αποτέλεσµα τα νοσοκοµεία και οι Πρώτες Βοήθειες να δυσκολεύονται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν την περίοδο αυτή.

*Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.