«Στην δομή κάποιων ομάδων μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στην δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει άτομα που θαυμάζουμε για την σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
 
Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει και στο οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου απάντησε μπορεί, αφού κανείς δεν έχει εικόνα για το ποια είναι η κορυφή, «αφού τώρα δεν έχει την δυνατότητα να διαπιστώσεις εάν εκείνα που ξέρεις είναι η κορυφή».

Νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε έντονη θέση της Αστυνομίας υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους, με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας της εμπορίας ναρκωτικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ότι έχει ζητήσει η αστυνομία, της το έχουμε δώσει».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να ενεργεί επιχειρησιακά η Αστυνομία ώστε να προλάβει κάποιες εγκληματικές πράξεις και μετά, να τις διερευνήσει αποτελεσματικά. Κάποια σοβαρά εγκλήματα εξιχνιάζονται και οι υπαίτιοι οδηγούνται στη φυλακή, αλλά αυτό που περισσότερο απαιτείται είναι ο προληπτικός έλεγχος, όπως σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, είπε. Δεν είναι ικανοποιητικό να έχουμε μόνο τους εκτελεστές μιας πράξης, αλλά και την κορυφή της οργανωμένης δομής, γι’ αυτό και η αστυνομία επιμένει ότι χρειάζεται την δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. «Για να διωχθούν πρόσωπα που δεν φαίνονται στο προσκήνιο».
 
Στην ερώτηση τι μπορεί να γίνει άμεσα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναμένει πως θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες πρόληψης και εξιχνίασης του οργανωμένου εγκλήματος «και θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχα μέχρι τώρα. Να δώσουμε όμως την ευκαιρία στην αστυνομία να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς που κάνει και να κρίνουμε εκ των υστέρων το αποτέλεσμα».
 
«Ο Φαίδωνος να καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας τα στοιχεία που κατέχει»

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρωί με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, τον οποίο και κάλεσε δημόσια να καταθέσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας. Ζήτησε, είπε, «να υποβάλει επώνυμα ή ακόμα και ανώνυμα αυτές τις πληροφορίες. Η δική μου απαίτηση από την Υπηρεσία και αυτό ζήτησα από τον προϊστάμενο, είναι να ερευνούν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τα θέματα διαφθοράς». Αναμένει δε, είπε, από την νεοσύστατη αυτή Υπηρεσία να αποδώσει στο έργο της.