Ιούνιο οι αποφάσεις για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

Όταν εφαρμοστεί, θα έρθει ως κερασάκι στην τούρτα

 

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για εφαρμογή, καθώς δόθηκε εντολή από τους πρέσβεις στην ΕΕ (15/04) για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η Κύπρος δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην έγκριση του Πράσινου Πιστοποιητικού, διότι το πλαίσιο εισόδου που έχει τεθεί σε εφαρμογή με την κατηγοριοποίηση των κρατών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, φαίνεται να είναι λειτουργικό, κυρίως για τις 65 χώρες που δεν κατηγοριοποιούνται στην «γκρι» κατηγορία.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό ενδιαφέρει την Κύπρο, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, τονίζοντας παράλληλα ότι θα διευκολύνει την αεροπορική κίνηση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή το Πράσινο Πιστοποιητικό, θα πρέπει να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να λάβει χώρα τον Ιούνιο. «Δεν εξαρτόμαστε από την ημερομηνία εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού και όταν αυτό εφαρμοστεί, θεωρώ ότι θα είναι σαν κερασάκι στην τούρτα», επεσήμανε.

Εξήγησε ότι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι ένα πιστοποιητικό ταξιδιού, το οποίο θα παραχωρείται στους πολίτες της ΕΕ που έχουν αρνητικό PCR τεστ ή και έχουν εμβολιαστεί και υπογράμμισε ότι η Κύπρος με το μοντέλο της κατηγοριοποίησης των χωρών και με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται, θα μπορεί να φιλοξενήσει τις βασικές αγορές. «Εξάλλου, ως Κύπρος έχουμε παράσχει διευκολύνσεις στο Ισραήλ για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και από την 1η Μαΐου θα εφαρμοστεί το ίδιο πλαίσιο και για το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

«Ο λόγος που μπορέσαμε να παραχωρήσουμε τις διευκολύνσεις σε αυτά τα δύο κράτη», εξήγησε ο υφυπουργός, «έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτελούν κράτη-μέλη της ΕΕ» και τόνισε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο εισόδου το οποίο είναι λειτουργικό, δίνοντας σταθερότητα και μία ευκολία κατανόησης προς τους τουρίστες.

Στην παρούσα φάση, πρόσθεσε, υπάρχουν 65 χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, που τους παρέχεται το δικαίωμα να έρχονται στην Κύπρο, εάν φυσικά τηρούν τις προϋποθέσεις εισόδου και την τήρηση των πρωτοκόλλων. Πέραν των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου έχουν ενταχθεί κράτη όπως: Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σερβία, Γεωργία, αλλά και ορισμένα αραβικά κράτη. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι αυτές οι 65 χώρες δεν κατηγοριοποιούνται στην «γκρι» κατηγορία και ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση θα εντάσσονται στην «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» κατηγορία. «Με αυτήν τη στρατηγική διασφαλίζουμε ότι δεν θα διακοπεί το πτητικό πρόγραμμα μεταξύ Κύπρου και των 65 χωρών και ως εκ τούτου καταργείται και η καραντίνα για τα άτομα που καταφθάνουν από τις συγκεκριμένες χώρες», γνωστοποίησε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η διακίνηση των επισκεπτών θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς, ο κ. Περδίος απάντησε καταφατικά. «Τα άτομα που δεν μπορούν να στείλουν sms, για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν να διακινούνται με ένα ειδικό έντυπο, για εύλογο χρονικό διάστημα. Δηλαδή ό,τι ισχύει για τους Κύπριους πολίτες ισχύει και για τους επισκέπτες», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA, Χάρης Παπαχαραλάμπους, αναφερόμενος στο Πράσινο Πιστοποιητικό επεσήμανε ότι κατόπιν αρκετής μελέτης και επικοινωνίας με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο, θεωρεί πως το πιο πιθανόν σενάριο, για να μπορέσουν να φθάσουν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ σε συμφωνία, είναι ο πήχης να τεθεί αρκετά χαμηλά όσον αφορά τα δικαιώματα που θα έχουν οι κάτοχοι του Πιστοποιητικού. «Προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για την τελική εφαρμογή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού και δεν ξέρουμε και πότε θα εφαρμοστεί. Κάποιες ενδείξεις μιλούν για εφαρμογή του εντός Ιουνίου, θα εξαρτηθεί πολύ πού θα καταλήξει η πήχης», τόνισε.

Υπογράμμισε, δε, ότι πέραν του πλαισίου που θα καθοριστεί, το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει κάποιους διαφορετικούς όρους, ελαστικότερους ή αυστηρότερους, με την προϋπόθεση να ενημερώσει την Επιτροπή. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα είναι η απόλυτη εφαρμογή που θα καθορίζει τη στρατηγική των κρατών όσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος υποστηρίζει την εφαρμογή του Πράσινου Πιστοποιητικού. Πρόσθεσε ότι ως ΠΑΣΥΞΕ ζητάνε την εφαρμογή του covid free flight, δηλαδή την παρουσία από όλους τους επιβαίνοντες που καταφθάνουν στην Κύπρο πιστοποιητικού αρνητικού τεστ ή και εμβολιασμού.

«Πέρσι οι Κύπριοι που έρχονταν από ορισμένους προορισμούς δεν χρειαζόταν να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και λόγω του ότι ορισμένοι ήταν θετικοί σε έλεγχο που διεξαγόταν στην Κύπρο, αρκετοί συνεπιβάτες τους τουρίστες αναγκάζονταν να τεθούν σε καραντίνα αντί να συνεχίσουν τις διακοπές τους», γνωστοποίησε.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.