Υπ. Υγείας: Να επεκταθεί πέραν της πολιτικής Health 2020 η συνεργασία μικρών κρατών

Η συνεργασία μεταξύ μικρών κρατών μπορεί να επεκταθεί πέραν από την υλοποίηση του οράματος της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία Health 2020, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας σήμερα στο Global Health Diplomacy Course for Small Countries, στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός υπενθύμισε τη δήλωση στο Μανιφέστο του Σαν Μαρίνο ότι οι χώρες με μικρότερο πληθυσμό έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στην προώθηση και την εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών για την υγεία και την ευεξία και πρόσθεσε πως οι εμπειρίες των μικρών χωρών μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα μαθήματα που στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιφερειακό επίπεδο, σε χώρες με μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Ο κ. Παμπορίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των μικρών χωρών μπορεί να πάει πέρα από την υλοποίηση του οράματος του Υγεία 2020, σε ζωτικούς τομείς της υγείας, όπως είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η από κοινού διασφάλιση της απόκτησης ακριβών φαρμάκων και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ανθρώπους μας».

Σημείωσε την ίδια ώρα ότι η υγεία χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και, αντίστροφα, η εξωτερική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει για την υγεία.

Όπως εξήγησε, η υλοποίηση προγραμμάτων μπορεί να αυξήσει την πολιτική φήμη, να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλα κράτη και φορείς και να οδηγήσει στη δημιουργία συμμαχιών. «Τα κίνητρα ορισμένων κυβερνήσεων πίσω από αυτές τις ενέργειες συχνά δεν είναι σαφή, ακόμη και αν συνεπάγονται οικονομική βοήθεια ή ανθρωπιστική εμπλοκή. Αλλά ανεξάρτητα από το ποια είναι η στρατηγική πρόθεση, υπάρχει ένα τεράστιο όφελος για την υγεία», είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία η εξωτερική πολιτική εξυπηρετεί την υγεία», αναφέροντας το παράδειγμα της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, όπου οι Υπουργοί Υγείας, σε μια περίοδο που συζητούνται παράλληλα προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να υποστηρίξουν θέσεις που προάγουν την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών.

Ο Υπουργός υπενθύμισε το παράδειγμα της γρίπης Α (H1N1), η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα το 2009 σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας πως ήταν αναγκαία η εντατική περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία και η υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών με πρόσθετους πόρους σε όλα τα επίπεδα. «Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που κατέστη εμφανής η σημασία της εφαρμογής των διεθνών κανονισμών υγείας και η ανάγκη για τις χώρες να αξιολογήσουν και να ενεργούν από κοινού ενάντια στους διασυνοριακούς κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια της δημόσιας υγείας», είπε ο Υπουργός.

Αναγνωρίζοντας ότι η εσωτερική δράση από μόνη της δεν ήταν επαρκής για να διασφαλίσει την υγεία σε τοπικό επίπεδο, αναλήφθηκε συλλογική δράση για την αντιμετώπιση διασυνοριακών κινδύνων για την υγεία, επεσήμανε ο κ. Παμπορίδης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αναγνωρίστηκε στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με Κυβερνήσεις και Υπουργεία Εξωτερικών να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να μετριάσουν του πρόβλημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy