ΗΠΑ: Διακομματικό μέτωπο στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

Φρένο στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία επιχειρούν να βάλουν Αμερικανοί Βουλευτές.

Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο συγκρότησαν κοινό μέτωπο, ώστε να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει στην πώληση, αλλά και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας.

Οι βουλευτές έχουν καταθέσει μια διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στον Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μάλιστα οι βουλευτές απέστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy