ΗΠΑ: Επικίνδυνη αμοιβάδα στο νερό τρώει τον εγκέφαλο


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μια πόλη στις ΗΠΑ προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφεύγουν το νερό της βρύσης, καθώς εντοπίστηκε αμοιβάδα… που τρώει τον εγκέφαλο και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο!

Το 2020 δεν μας κάνει εντύπωση τίποτα πια. Ακόμα και η ύπαρξη αμοιβάδας… που τρώει τον εγκέφαλο και μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο μας φαίνεται μια χαρά φυσιολογική για τη χρονιά όπου τα έχουμε ζήσει όλα. Ή σχεδόν όλα, καθώς απομένει η ανακάλυψη-επίσκεψη εξωγήινων.

Για να πάμε στο δια ταύτα, λοιπόν, στο Τέξας οι αρχές εξέδωσαν αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους στην πόλη κοντά στη λίμνη Τζάκσον για την αποφυγή του νερού της βρύσης, καθώς εντοπίστηκε αμοιβάδα, η οποία, πράγματι, όπως προαναφέραμε, τρώει τον εγκέφαλο και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο!

Σύμφωνα με το BBC, έλεγχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του Naegleria fowleri στο σύστημα ύδρευσης. Η αμοιβάδα αυτή μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία συνήθως είναι θανατηφόρα.

Είναι σπάνιες, βέβαια, τέτοιες λοιμώξεις στις ΗΠΑ, καθώς μόλις 34 έχουν αναφερθεί μεταξύ 2009 και 2018.

Η απαγόρευση χρήσης του νερού, πάντως, δεν είναι μόνο για την κατάποση, αλλά για οποιαδήποτε χρήση. Επιτρέπεται μόνο για τα καζανάκια. Αρχικά είχαν ειδοποιηθεί 8 κοινότητες, αλλά αργότερα η απαγόρευση ίσχυσε μόνο για τη λίμνη Τζάκσον, εκεί όπου υπάρχει μια πόλη με περισσότερους από 27.000 κατοίκους.

Οι αρχές αργότερα επέτρεψαν στους κατοίκους να πιούν το νερό, αλλά μόνο αφού το είχαν προηγουμένως βράσει. Έχει δοθεί, επίσης και η οδηγία στους κατοίκους να μην αφήνουν το νερό να μπει στην μύτη τους όταν κάνουν μπάνιο.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού από την αμοιβάδα αυτή.

Το Naegleria fowleri εμφανίζεται στα γλυκά νερά και βρίσκεται σε διάφορα σημεία του κόσμου. Συνήθως ο άνθρωπος μολύνεται όταν το νερό εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης και μετά ταξιδέψει στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει το μολυσμένο άτομο είναι πυρετός, ναυτία και εμετός, καθώς και πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Οι περισσότεροι πεθαίνουν μέσα σε μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.