ΗΠΑ: Εξετάζουν αποδέσμευση νέας μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου από το στρατηγικό της απόθεμα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για τους επόμενους μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), δήλωσαν τρεις σχετικά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσινγκτον. Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναφερθεί αργότερα μέσα στην ημέρα στις ενέργειες της Κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα, συνεισφέροντας το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως. Εντούτοις, οι επιβληθείσες κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά από το στρατηγικό απόθεμα.

Την Παρασκευή, πηγή στις ΗΠΑ είπε ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει νέα ποσότητα αργού από το SPR για να συμβάλει στην σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Εάν προχωρήσει, ενδέχεται να πρόκειται ποσότητα από τα 30 εκατ. βαρέλια που διέθεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αργού έπεσαν 4,36 δολάρια στα 103,346 το βαρέλι, ενώ τα παράγωγα του πετρελαίου Μπρεντ κατά 4,36 δολάρια το βαρέλι (-3,84%) στα 109,09 δολάρια το βαρέλι αφότου κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 13:30 (ώρα Ουάσινγκτον, 20:30 ώρα Κύπρου) για τις «κινήσεις της Κυβέρνησής του ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του (Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και να μειωθούν οι τιμές τις βενζίνης στις αντλίες για τις αμερικανικές οικογένειες». Η ανακοίνωση Τύπου δεν περιείχε άλλες λεπτομέρειες.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να διαθέσουν πάνω από 60 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα νωρίτερα τον Μάρτιο. Η μισή από αυτή την ποσότητα προερχόταν από το SPR.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να άρει προσωρινά τους περιορισμούς στις θερινές πωλήσεις μιγμάτων βενζίνης-αιθανόλης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τρεις πηγές. Η χρήση περισσότερης αιθανόλης θα μπορούσε να συμβάλει να μειωθούν οι τιμές καθώς το καύσιμο αυτό, που παράγεται από το καλαμπόκι, είναι επί του παρόντος φθηνότερο από τη βενζίνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.