ΗΠΑ για μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: Προκλητική ναι μεν η Τουρκία αλλά κρατά ίσες αποστάσεις


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση εκπροσώπου του, σε απάντηση ερωτήματος του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Ουάσιγκτον, από τη μία επαναλαμβάνει την επισήμανση ότι η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης είναι μη υποβοηθητική και προκλητική, κι από την άλλη αφού επισημαίνει ότι στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχει διεκδικήσεις και η Ελλάδα, τονίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη.

«Η ανακοίνωση του υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας – GNA έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και είναι μη υποβοηθητική και προκλητική», αναφέρει ο εκπρόσωπος.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες”, διευκρινίζει, “γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες συνοριακές διαφορές άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή».

Σημειώνουμε επίσης, συνεχίζει  η δήλωση του εκπροσώπου, ότι η Ελλάδα έχει αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις  στην περιοχή που αναφέρεται  το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης.

«Ως μακροχρόνια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών είναι αχρείαστα  προκλητικές», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι, « σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως απεικονίζεται στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά γενικά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Συνδέοντας την Τουρκο-λιβυκή συμφωνία με τα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος τονίζει πως «αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να εργαστούν προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Τέλος, στο ερώτημα αν το Μνημόνιο συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για τη Λιβύη κι αν η εφαρμογή της εκθέτει Τούρκους αξιωματούχους σε κυρώσεις, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προεπισκόπηση ούτε προδικάζουν αποφάσεις περί κυρώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.