ΗΠΑ: Ο απολογισμός θυμάτων πανδημίας ξεπέρασε τον αριθμό νεκρών της χώρας στον Β ΠΠ

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η χώρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β` ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.

Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, είναι η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ` αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).

Έπειτα από το πρώτο κύμα την άνοιξη – που ποτέ δεν καταλάγιασε κι είχε τότε επίκεντρο τη Νέα Υόρκη – και κατόπιν την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη από την αρχή του χειμώνα με φοβερή έξαρση της πανδημίας.

Περίπου 122.000 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία με την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση. Ως εδώ πάνω από 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά ο αριθμός τους θεωρείται πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με δεδομένο το ότι αρχικά δεν γίνονταν τεστ.

Μέχρι στιγμής περίπου 14,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των δύο εμβολίων η κατεπείγουσα χρήση των οποίων έχει εγκριθεί στη χώρα (Pfizer/BioNTech, Moderna). Και μόλις 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 144 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 103 την προηγουμένη. Είναι η ένατη συναπτή ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.

Στις 126 από τις νέες περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν οι μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν – το Υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα – αυξήθηκε σε 113, από 58 την προηγουμένη. Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.598 ασθενείς με την COVID-19 (+125 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 68 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+6). Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.701 μολύνσεων.

Η Βιολέτα Γαόνα, 59χρονη νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της πρωτεύουσας, έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στον Παναμά για τον νέο κορωνοϊό, μετά την άφιξη στη χώρα μιας πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Λαουρεντίνο Κορτίσο, παραβρέθηκε στον εμβολιασμό της κ. Γαόνα, στο δημόσιο νοσοκομείο Santo Tomas, στην παναμαϊκή πρωτεύουσα, ο οποίος αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 401 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 73.918. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε λίγο πάνω από τα 400 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Την προηγουμένη, είχαν επιβεβαιωθεί 404. Οι 380 μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, να συνεχίσει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ακόμη δεκαέξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.316 νεκρούς ως εδώ. Το ποσοστό θνητότητας φθάνει το 1,78%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 317 (-6 από την προηγουμένη).

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.539 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν – αριθμός κοντά στο τραγικό ρεκόρ 1.584 θανάτων που σημειώθηκε την προηγουμένη -, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 144.371 νεκρούς επί συνόλου 1.688.944 μολύνσεων.

Το Μεξικό, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Από την 8η ως τη 14η Ιανουαρίου, η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο θνητότητας από την εκδήλωση της πανδημίας, με κατά μέσον όρο 983 θανάτους την ημέρα, πάντα κατά το υπουργείο. Η αύξηση των θανάτων και των μολύνσεων επικεντρώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (23 εκατ. κάτοικοι), που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.340 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 212.831 νεκρούς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 64.385 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.638.249.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες νέα παράταση ενός μηνός, έως τις 21 Φεβρουαρίου, του κλεισίματος των συνόρων του στους ξένους των οποίων η παρουσία δεν θεωρείται απαραίτητη. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στον Καναδά, είτε είναι Καναδοί είτε όχι, τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Από τις αρχές Ιανουαρίου, πρέπει επίσης να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ στην Covid-19 το οποίο έκαναν πριν από λιγότερο από τρεις ημέρες για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στον Καναδά.

Ο Καναδάς μετρούσε χθες περισσότερα από 720.000 κρούσματα κορωνοϊού και περισσότερους από 18.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Υγείας στην ισπανική περιφέρεια Μούρθια υπέβαλε χθες την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι εμβολιάστηκε κατά του νέου κορωνοϊού, αν και δεν ανήκε στις ομάδες προτεραιότητας που έχουν οριστεί για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Μετά από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του, προ του καθορισμένου πρωτοκόλλου, που προκάλεσαν εκκλήσεις για την παραίτησή του, ο Μανουέλ Βιγιέγας αρνήθηκε αρχικά να αποχωρήσει από τη θέση του. Υποστήριξε ότι έλαβε προ του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος την πρώτη δόση εμβολίου επειδή είναι γιατρός και η δουλειά του τον έφερνε σε τακτική επαφή με άλλους εργαζομένους στον τομέα υγείας, που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

“Τα χαρτιά μου γράφουν ότι είμαι γιατρός, δεν γράφουν ότι είμαι πολιτικός”, είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι περίπου 400 μέλη της υπηρεσίας του έχουν ήδη εμβολιαστεί. “Ήταν μια απόφαση την οποία θεώρησα σωστή και συνεχίζω να την θεωρώ”, τόνισε.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε περισσότερη οργή, με πολιτικούς από κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς να ζητούν την παραίτησή του. Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, ο Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας, επιβεβαίωσε ότι έκανε δεκτή χωρίς να το θέλει, την παραίτηση του Βιγιέγας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy