ΗΠΑ: Οι ιστορικοί θα πρέπει να κολλήσουν τα έγγραφα που έσκισε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ συνήθιζε να καταστρέφει «ενδιαφέροντα» αρχεία κατά την θητεία του

epa08940525 People carrying paraphernalia depart the Eisenhower Executive Office Building, in Washington, DC, USA, 15 January 2021 in the waning days of the Trump Administration. EPA/Chris Kleponis / POOL

Σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια έγγραφα και κενά σε νομικές διαδικασίες έχει η καταστροφή εγγράφων, σημειώσεων και άλλων απόρρητων πληροφοριών κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.  

Την Πέμπτη, στοίβες από κούτες συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο και επικρατεί έντονη ανησυχία ότι τα αρχεία για την θητεία του Αμερικανού Προέδρου θα αποδειχθούν ελλιπή.

Όπως επισημαίνει, ο Guardian, το κοινό δεν θα έχει δυστυχώς για πολλά χρόνια πρόσβαση σε πολλά αρχεία του Λευκού Οίκου από την περίοδο της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, και υπάρχει ο φόβος ότι η ανάκτησή τους δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, αφήνοντας έτσι ένα κενό στην ιστορία μιας περιόδου που ήταν γεμάτη ταραχές και σκάνδαλα.

Μάλιστα εναπόκειται στον Αμερικανό Πρόεδρο αν θα διατηρήσει αρχεία που εξωτερικοί παράγοντες, όπως αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δημοσιογράφοι και ιστορικοί, θα ήθελαν πολύ να δουν.

Ο Τραμπ δεν φαίνεται να σεβάστηκε τον νόμο που απαιτεί τη διατήρηση των αρχείων του Λευκού Οίκου. Είχε τη συνήθεια να σκίζει τα έγγραφα και στη συνέχεια να τα πετάει, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του Λευκού Οίκου να περνούν πολλές ώρες προσπαθώντας να τα μαζέψουν.

Το προσωπικό του Λευκού Οίκου συνήθισε γρήγορα την αδιαφορία του Τραμπ ως προς την αξία των εγγράφων, καθώς τον έβλεπαν να τα κάνει κομμάτια ή να τα καταστρέφει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατάσχεσε τις σημειώσεις του διερμηνέα μετά από συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτή τη συνομιλία, συζητήθηκαν και οι κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Ο Τραμπ επέπληξε τον σύμβουλό του στον Λευκό Οίκο επειδή κράτησε σημειώσεις από μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της εν λόγω έρευνας με τον ειδικό σύμβουλο Robert Mueller. Πολλοί συνεργάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν την οδηγία να μην εμπιστεύονται τις συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτών μηνυμάτων.

Σε πρώτη ανάγνωση, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ανησυχούσε για τυχόν διαρροές, ωστόσο το προσωπικό του Ντοναλντ Τραμπ ασχολήθηκε με αμφισβητούμενες πρακτικές χρησιμοποιώντας ιδιωτικά email και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Don McGahn, τον Φεβρουάριο του 2017 έστειλε ένα σημείωμα όπου έδινε οδηγίες στους υπαλλήλους του να μην χρησιμοποιούν ανεπίσημες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή ιδιωτικούς λογαριασμούς email. Αν το έκαναν, είπε, έπρεπε να κρατήσουν αντίγραφα σε επίσημους λογαριασμούς.

Κατά τη θητεία του Τραμπ, στον Λευκό Οίκο «όχι μόνο δεν ήταν προτεραιότητα η τήρηση αρχείων, αλλά έχουμε πολλά παραδείγματα ότι επεδίωκε να αποκρύψει ή να καταστρέψει υλικό από το αρχείο», δήλωσε ο Richard Immerman, από την Αμερικάνικη Εταιρεία Ιστορικών Εξωτερικών Σχέσεων.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός του Τραμπ για εκλογική απάτη – που ανέβαλε για εβδομάδες της αναγνώριση της νίκης του Τζο Μπάιντεν – καθυστέρησε μεταξύ άλλων και τη μεταφορά εγγράφων στην Εθνική Αρχή Αρχείων αυξάνοντας περαιτέρω την ανησυχία για την ακεραιότητα του αρχειακού υλικού.

Η έλλειψη εγγράφων μπορεί επίσης να εμποδίσει τις έρευνες για τον Τραμπ, και άλλες ομοσπονδιακές έρευνες. Πάντως ακόμη και αν προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το ζήτημα ομάδες που προασπίζονται τη Διαφάνεια, η μη συμμόρφωση με τον νόμο για την ασφάλεια των αρχείων δεν θα έχει καμία συνέπεια για τον Τραμπ. Ο δικαστής David Tatel σχολίασε ότι τα δικαστήρια δεν έχουν την δικαιοδοσία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα περισσότερα προεδρικά αρχεία σήμερα όμως είναι ηλεκτρονικά και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι τα ψηφιακά συστήματα καταγράφουν τη συντριπτική πλειονότητα εγγραφών και σημειωμάτων, αλλά δεν μπορούν να καταγράψουν έγγραφα που ο Λευκός Οίκος δεν χρησιμοποίησε μέσα από αυτά τα συστήματα.

Όταν ο Τραμπ έχασε τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι υπάλληλοι του τμήματος Αρχείων ήταν σε θέση να μεταφέρουν ηλεκτρονικά αρχεία και να ομαδοποιήσουν τα έγγραφα με σκοπό να τα μεταφέρουν στο Εθνικό Αρχείο έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται από το νόμο. Ωστόσο, η απροθυμία του Τραμπ να παραχωρήσει έγγραφα σηματοδότησε εκ νέου καθυστερήσεις και προβλήματα.

Με πληροφορίες από Guardian