ΗΠΑ: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση – Έκτακτο διάγγελμα από Μπάιντεν

Η οργή και η απογοήτευση σάρωσαν τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Μια απόφαση που αλλάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών καθώς ανατρέπει τις ομοσπονδιακές προστατευτικές διατάξεις για την αναπαραγωγή που θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν 50 χρόνια μετά την υπόθεση ορόσημο Roe vs Wade.

Διαβάστε επίσης: Επιστροφή στον Μεσαίωνα στις ΗΠΑ – Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν τη γνωμοδότηση ως σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε έκτακτο διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: «Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να λάβει κάποιος στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε την Παρασκευή «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες που έχει δει ποτέ η χώρα μας».

«Οι Αμερικανίδες γυναίκες υφίστανται την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους από πέντε μη εκλεγμένους δικαστές του εξτρεμιστικού δικαστηρίου», συνέχισε ο Σούμερ. «Αυτοί οι δικαστές -που διορίστηκαν από Ρεπουμπλικανούς και προεδρεύουν χωρίς να λογοδοτούν- έκλεψαν το θεμελιώδες δικαίωμα στην άμβλωση».

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν επέκρινε τη γνωμοδότηση μέσω ανακοίνωσης, γράφοντας: «Έξι ριζοσπάστες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέτρεψαν σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αφαιρώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση – και όχι το άτομο που είναι έγκυος – θα πρέπει να λάβει μια ιδιωτική απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη και να αρνηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα και το μέλλον τους».

https://twitter.com/BNNUS/status/1540338732691345410?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1540338732691345410%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F213549%2Forghkaiapogohteyshstishpametathnanatrophtoydikaiomatossthnambloshektaktodiaggelmaapompainten

Είπε ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να αγωνιστούν κατά των επιπτώσεων της σημερινής απόφασης.

Πολλοί νομοθέτες που είχαν προηγουμένως μοιραστεί δημοσίως τις προσωπικές τους ιστορίες από τη λήψη αμβλώσεων καταδίκασαν επίσης τη σημερινή γνωμοδότηση. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Μιζούρι Κόρι Μπους, η οποία κατέθεσε για τη δική της έκτρωση σε ηλικία 17 ετών, έγραψε: «Η φροντίδα για την άμβλωση ΕΙΝΑΙ υγειονομική περίθαλψη. Ήταν έτσι και πριν από αυτό. Και θα παραμείνει έτσι και μετά από αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ένα ακροδεξιό εξτρεμιστικό ανώτατο δικαστήριο που βρίσκεται σε κρίση νομιμότητας. Η ρατσιστική, σεξιστική και ταξική σας απόφαση δεν θα μας εμποδίσει από το να έχουμε πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειαζόμαστε».

Οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις υποσχέθηκαν επίσης να προστατεύσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα παρά την απόφαση.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Planned Parenthood έγραψε στο Twitter την απογοήτευση και την απογοήτευσή της: «Ξέρουμε ότι μπορεί να αισθάνεστε πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή – πόνο, θυμό, σύγχυση. Ό,τι κι αν αισθάνεστε είναι εντάξει. Είμαστε εδώ μαζί σας – και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για εσάς».

Χρησιμοποίησε το Twitter για να μοιραστεί μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για όσους προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε άμβλωση.

Η Naral Pro-Choice America, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, μοιράστηκε την οργή της στο Twitter, γράφοντας: «Το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις ανέτρεψε την υπόθεση Roe v Wade- τερματίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Συμμεριζόμαστε τον πόνο, τον θυμό και τη σύγχυσή σας. Είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Οι επαγγελματίες της ιατρικής κατήγγειλαν επίσης τη σημερινή απόφαση ως επίθεση στη σωματική αυτονομία και τα δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Acog) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση, γράφοντας εν μέρει: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί άμεσο πλήγμα στη σωματική αυτονομία, την αναπαραγωγική υγεία, την ασφάλεια των ασθενών και την ισότητα στην υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι συνήγοροι των ιθαγενών γυναικών κατήγγειλαν επίσης την απόφαση ως επιζήμια για τις κοινότητες των ιθαγενών και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Η Crystal Echo Hawk της IllumiNative, μιας οργάνωσης κοινωνικής δικαιοσύνης υπό την ηγεσία των ιθαγενών γυναικών, εξέδωσε δήλωση στην οποία επισημαίνει τον αντίκτυπο της σημερινής γνωμοδότησης στις κοινότητες των ιθαγενών: «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα καταστροφική για την κοινότητα των ιθαγενών, οι οποίοι αναμφίβολα θα δουν αύξηση της βίας κατά των ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης. Η πρόσβαση στην άμβλωση και την αναπαραγωγική περίθαλψη είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια και την ευημερία – πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου για πολλούς στις κοινότητες των ιθαγενών».

Πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πανηγύρισαν για τη γνωμοδότηση, με ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες να έχουν ήδη λάβει μέτρα για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις πολιτείες τους.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ δήλωσε για την απόφαση: «Η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs είναι θαρραλέα και σωστή. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας».

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έγραψε: «Κάθε αγέννητο παιδί είναι πολύτιμο, εξαιρετικό και άξιο προστασίας. Χαιρετίζω αυτή την ιστορική απόφαση, η οποία θα σώσει αμέτρητες αθώες ζωές. Το δικαστήριο έχει δίκιο που επιστρέφει την εξουσία για την προστασία των αγέννητων παιδιών στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού στο Κογκρέσο και στις πολιτείες».

Στο Μιζούρι, λίγο μετά την ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου, ο Έρικ Σμιτ, ο ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, υπέγραψε γνωμοδότηση με την οποία τερματίζονται οι αμβλώσεις σε όλη την πολιτεία.

«Μετά την απόφαση του Σκότους [Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών] για την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade, το Μιζούρι μόλις έγινε το πρώτο στη χώρα που τερμάτισε ουσιαστικά τις αμβλώσεις με τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα που υπογράφηκε πριν από λίγο. Πρόκειται για μια μνημειώδη ημέρα για την ιερότητα της ζωής», έγραψε στο Twitter ο Schmitt μετά τη σημερινή γνωμοδότηση.

Άλλες συντηρητικές πολιτείες έχουν σηματοδοτήσει ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ενώ τουλάχιστον 26 πολιτείες αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αμέσως ή το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ethnos.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy