ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων για την αφαίρεση δικαιώματος στην άμβλωση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε χθες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να αφαιρέσει το δικαίωμα στην άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Ακυρώνει μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη θρησκευόμενη δεξιά. Το Ανώτατο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που νομιμοποιεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.

Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα.

Το Μισούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεσμεύσεις από κυβερνήτες Καλιφόρνιας, Όρεγκον και Ουάσιγκτον

Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

Επίσης, τρεις δικαστές διαφώνησαν θεωρώντας ότι η απόφαση θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, όπως την αντισύλληψη και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Στο μεταξύ, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, ένας από τους πέντε που ψήφισαν την ιστορική απόφαση του 1973 αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση της αντισύλληψης και το γάμο ομοφυλοφίλων.

Με την ανακοίνωση της απόφασης διαδηλωτές υπέρ και κατά της άμβλωσης, συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο.

Στο σημείο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη για αποτροπή επεισοδίων.

Μπαίντεν: Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα

Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα που αφαίρεσε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου για τις αμβλώσεις ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η υγεία και η ζωή των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ οι φτωχότερες γυναίκες θα υποστούν το χειρότερο πλήγμα.

Διεμήνυσε ότι η μάχη δεν τελείωσε η μάχη, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες νόμιμες εξουσίες της για προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών να ταξιδεύουν από πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε εκείνες που τις επιτρέπουν.

Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να δράσει άμεσα. Έκανε δε λόγο για τραγικό λάθος του Ανωτάτου που θα έχει άμεσες συνέπειες, σημειώνοντας ότι η απόφαση είναι το επιστέγασμα σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να ανατρέψουν την ισορροπία του νόμου.

Επίσης ανέφερε ότι η απόφαση του Ανωτάτου γυρίζει την Αμερική 150 χρόνια πίσω.

Έντονες αντιδράσεις και από την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής η οποία μίλησε για εξωφρενική και σπαρακτική απόφαση, ενώ ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είναι θέλημα Θεού.

‘Υπατη Αρμοστής ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημείωσε ότι η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο. Έντονα επικριτικός ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι πρέπει να προστατευτεί η άμβλωση που είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες.

Στο μεταξύ, εταιρείες κολοσσοί όπως η Walt Disney, η Amazon και η Citigroup ανακοίνωσαν χθες ότι θα καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδα για τους εργαζομένους τους για αμβλώσεις.

Παράλληλα, το Βατικανό επαινεί την απόφαση του Ανωτάτου για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, για ζητήματα ζωής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.