ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση – Ψάχνουν στην Κύπρο κρυμμένους θησαυρούς Ρώσων

ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση κυρίως λόγω του ιστορικού της με τα  «χρυσά» διαβατήρια

 

Κρυμμένους θησαυρούς Ρώσων ολιγαρχών ψάχνουν στην Κύπρο οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση κυρίως λόγω του ιστορικού της με τα «χρυσά» διαβατήρια και τις εταιρείες κέλυφος (Shell Companies και Offshore). Θεωρούν μάλιστα ότι η χώρα ενδέχεται να βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να ξεφύγουν από τις κυρώσεις, φυγαδεύοντας σε φορολογικούς παραδείσους περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Βρετανική Υπηρεσία Εγκλήματος πραγματοποιεί έρευνα για ενδεχόμενη φυγάδευση εκατομμυρίων μέσω της Κύπρου από τον Ρώσο ολιγάρχη και μεγιστάνα των μετάλλων, Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο επικεφαλής της έρευνας, Άντριου Τσάντγουικ, ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχουν ακόμη τέσσερις παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν στήσει ειδική ομάδα με την επωνυμία «KleptoCapture», η οποία αναζητά κρυμμένους θησαυρούς Ρώσων ολιγαρχών. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο επικεφαλής της έρευνας, Άντριου Άνταμς, δήλωσε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί στοιχεία και αποδείξεις για προσπάθεια φυγάδευσης περιουσιακών στοιχείων Ρώσων που βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων. Επισημαίνεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε καμιά χώρα, είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε εταιρείες κέλυφος φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζουν ή εφάρμοζαν στο σύντομο παρελθόν τέτοιες πρακτικές.

Ύποπτες εκροές 500 εκατ. ευρώ

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας από την Τρίτη 29 Μαρτίου, οι Αρχές της ΕΕ και άλλων χωρών πραγματοποιούν έρευνες στην Κύπρο για το ενδεχόμενο να φυγαδεύτηκαν 500 εκατ. ευρώ περίπου από Ρώσους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων της Κομισιόν σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε πρόσφατα ότι συστάθηκε συντονιστική ομάδα για παρακολούθηση των κυρώσεων. Ξεκαθάρισε όμως ότι η «εφαρμογή των κυρώσεων είναι θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία», ρίχνοντας ουσιαστικά την μπάλα στην κυβέρνηση.

 

 

Ιδιωτικά τζετ, πολυτελή γιοτ και εταιρείες κέλυφος
Ο επικεφαλής της ειδικής μονάδας «KleptoCapture» των ΗΠΑ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να φυγαδευτεί από τις κυρώσεις κινητή περιουσία Ρώσων ολιγαρχών με τη μεταφορά τους με ιδιωτικά τζετ και πολυτελή γιοτ σε δικαιοδοσίες στις οποίες επικρατεί η αντίληψη ότι θα είναι πιο δύσκολο να ερευνηθούν και κατ’ επέκταση να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Ανέφερε επίσης ότι ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών είναι συχνά δύσκολος επειδή κρύβονται πίσω από εταιρείες κέλυφος, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζουν ή εφάρμοζαν στο σύντομο παρελθόν τέτοιες πρακτικές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy