ΗΠΑ vs Κίνα και στη μέση η ΕΕ

Του Αμβρόσιου Προδρόμου

 

Η πρόσφατη Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις έχει φέρει σημαντική ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές, αφού τα προβλήματα τα οποία υπέβοσκαν τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή μετά την εκλογή του Ν. Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ, ήταν πολλά για να τα αντέξει η παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, η Συμφωνία χαρακτηρίζεται ως θετική αφού έχει αποφευχθεί η εμπλοκή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε περαιτέρω αναστάτωση.

Η Συμφωνία είναι όντως σημαντική και για τις δύο πλευρές, αφού ήταν αμοιβαία επωφελής και καμιά από τις δύο πλευρές δεν θεωρείται ότι έχασε. Αυτό αποτελεί το δυνατό χαρτί για τον Τραμπ, ο οποίος ενήργησε βάσει του αρχικού του σχεδιασμού και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα περισσότερα οφέλη σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση είναι ξεκάθαρα με το μέρος του Τραμπ.Η Συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για την εξουδετέρωση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και την αύξηση των κινεζικών αγορών όσον αφορά αμερικάνικα προϊόντα, αν και αφήνει ανοικτά ερωτήματα σχετικά με την επιβολή της και το χρονικό διάστημα έναρξης και διάρκειας. Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία τα οποία περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, παρόλο που υπάρχουν και στοιχεία και για τις δύο πλευρές που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν.Παρά την τεράστια δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ, αχίλλειος πτέρνα αποτελούσε πάντα το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, αφού από το 1950 είναι σταθερά αρνητικό, με την περίοδο μετά το 2000 να αποτελεί τη χειρότερη επίδοση.Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τεράστια ευθύνη και στον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φάνηκε ανήμπορος να αντιδράσει. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν το 2019 στα περίπου $353 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, περίπου 45% του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό είναι περίπου 15% λιγότερο από το έλλειμμα των 419 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2018. Για αυτό θεωρείται ότι η Συμφωνία αποτελεί μια εξισορρόπηση καθώς και προσωπική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ.


Γιατί όμως όλα αυτά να επηρεάζουν την ΕΕ και κυρίως την Ευρωζώνη; Πίσω από αυτά υπάρχουν μια σειρά από λόγους, τους οποίους η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να αναλύσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Το ότι αργοπορεί –και σε αυτό– είναι μάλλον αυταπόδεικτο.Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ένωσης και κυρίως της Ευρωζώνης δεν θα είναι άμεσες, αλλά μάλλον μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Κάποια από τα βασικά θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη ως συνέπεια της συγκεκριμένης Συμφωνίας: Η Κίνα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις εισαγωγές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, ως εκ τούτου η πρόσβαση της Ένωσης στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη θα περιοριστεί.Η Συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της πρόσβασης της κινεζικής αγοράς στις επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτό ίσως οδηγήσει τα κινεζικά κεφάλαια μακριά από τις ευρωπαϊκές αγορές και την ανάγκη για την Ευρώπη να αναδιαρθρώσει τις στρατηγικές της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Βρετανία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα, οι οποίες θα αναπτυχθούν μετά το 2020. Αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω ανταγωνιστικά προβλήματα για την Ένωση.Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες για το Περιβάλλον έλυσε τα χέρια και της Κίνας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Η Ένωση μπορεί και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσει το ρόλο της Βρετανίας, κυρίως από το 2021, όταν και διαδικαστικά, πέραν από το τυπικό μέρος της 31ης Ιανουαρίου, θα είναι εκτός της Ένωσης και θα παίζει με διαφορετικούς όρους. Η Ένωση πάσχει σημαντικά από συνοχή και ευελιξία, αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά από θέματα, με αυτό της μη έγκαιρης αντίδρασης στη Συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα να αποτελεί το κερασάκι στη τούρτα. Παρόλα αυτά, μπορεί και πρέπει να αντιδράσει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.