Υπάλληλοι Συνεργατικής: Από €20.000 μέχρι €170.000 η αποζημίωση

Οι προτάσεις της τράπεζας για το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης των εργαζομένων στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συναδέλφων», καθώς «όχι μόνο δεν βελτιώνουν προηγούμενες προτάσεις της, αλλά είναι χειρότερες» αναφέρεται σε σημερινή εγκύκλιο της ΕΤΥΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Διαβάστε επίσης: Συντεχνίες εναντίον ηγεσίας ΕΤΥΚ – «Η ΕΤΥΚ προωθεί μια πολιτική απολύσεων»
 
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η τελευταία πρόταση της τράπεζας καθορίζει ελάχιστο ποσό τις €20,000 και μέγιστο ποσό τις €170,000.

Διαβάστε επίσης: Ένταση μεταξύ ΕΤΥΚ-Συντεχνιών για υπαλλήλους Συνεργατικής
 
Στην εγκύκλιο, με τίτλο «η παραπληροφόρηση πρέπει να σταματήσει» η ΕΤΥΚ επανέρχεται στο θέμα του σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης και στις θέσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς συντεχνιών, αλλά και τις προτάσεις που η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα υπέβαλε.
 
«H ΕΤΥΚ, από την αρχή, έχει καταθέσει, με πλήρη διαφάνεια, τις θέσεις της και εξέφρασε τις ανησυχίες της, για τη στάση που τηρούν οι άλλοι εμπλεκόμενοι» σημειώνεται.
 
Προστίθεται ότι «εδώ και αρκετές μέρες ακούμε τους εκπροσώπους άλλων συντεχνιών να παραπληροφορούν εκ νέου τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη, λέγοντας, ότι οι θέσεις τους δεν υπολείπονται σε τίποτε έναντι αυτών της ΕΤΥΚ ή ακόμα ότι κατέθεσαν πιο συμφέρουσες για τους συναδέλφους προτάσεις, από αυτές της ΕΤΥΚ».
 
Προς «αποκατάσταση της αλήθειας» η ΕΤΥΚ αναφέρει σχετικά με το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης ότι έθεσε ελάχιστο ποσό «αποζημίωσης» (€100,000). Συμπληρώνει ότι ξεκάθαρη θέση για μέγιστο ποσό, είχε μόνο η ίδια η οργάνωση (€200,000), ενώ άλλες συντεχνίες δήλωσαν ότι μπορούν να δεχθούν και χαμηλότερα ποσά.
 
Σε ό,τι αφορά το συντελεστή υπολογισμού της αποζημίωσης, λέει ότι εισηγήθηκε τους 5 ετήσιους μισθούς, ενώ άλλες συντεχνίες έκαναν εισηγήσεις για μικρότερο αριθμό μισθών.
 
«Δυστυχώς, η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλεύεται τις τοποθετήσεις αυτές και διατηρεί αρκετά χαμηλά τον ‘πήχη’ του συνολικού πακέτου, εις βάρος φυσικά του συνόλου των συναδέλφων» συμπληρώνεται.
 
Ως προς το κατά πόσο το σχέδιο μπορεί να πετύχει το στόχο του, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα» ενώ διερωτάται τι θα συμβεί εάν δεν επιλέξουν το σχέδιο 900 συνάδελφοι, με δεδομένο ότι αποκλείεται η πιθανότητα των απολύσεων. «Αυτό το ερώτημα οφείλουν να απαντήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για διαμόρφωση του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης» συμπληρώνεται.
 
Η ΕΤΥΚ λέει τέλος ότι έχει καταθέσει ξεκάθαρη θέση, προτείνοντας ο αριθμός που θα υπολείπεται για να συμπληρωθούν οι 900, να απορροφηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια να χειρίζεται τα θέματα που απασχολούν τα μέλη της συντεχνίας.
 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.