Του Τάσου Περδίου

«Ό,τι θέλεις Αντρέα μου, ό,τι θέλεις». Η φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον δήμαρχο Λάρνακας στην επίσκεψη της 3ης Μαΐου 2018 θαρρείς και αρθρωνόταν από άλλο άνθρωπο. Όχι τον ίδιο ο οποίος, τέσσερα χρόνια προηγουμένως, τον Απρίλιο του 2014, εκστόμιζε το αλήστου μνήμης «Δεν θα μου πουν εμένα οι Σκαλιώτες τι θα κάνω». Από το ένα άκρο, στο εκ διαμέτρου αντίθετο. Αναμενόμενο.

Άλλο μια κλειστή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο άλλος μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του και άλλο μια συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων παραγόντων μιας ολόκληρης επαρχίας στην παρουσία των ΜΜΕ. Αν είναι κάτι στο οποίο έχει αποδείξει τρομερή συνέπεια αυτή η κυβέρνηση είναι η στάθμιση της επικοινωνίας πάνω από την ουσία. Εδώ το κάνει στο Κυπριακό, τη Λάρνακα θα σκεφτόταν;

Ανάμεσα στις εξάρσεις καλής θέλησης του Προέδρου πριν ένα μήνα, υποσχέθηκε ότι θα διευθετούσε το θέμα του πλαφόν στο εμπόριο που κοντεύει να τινάξει στον αέρα και τη νέα προσπάθεια ανάθεσης της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Υπενθύμιση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπό την προηγούμενή της σύνθεση, με υπουργό αρμόδιο για τα έργα και τις μεταφορές τον πολιτικά ανεκδιήγητο Μάριο Δημητριάδη, είναι η μοναδική κυβέρνηση στην ιστορία της καταγραμμένης οικονομίας των κρατών και των επιχειρήσεων που εισήγαγε όρο για υποχρεωτικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Το πλαφόν στο εμπόριο στο λιμάνι της Λάρνακας ήταν ένα δωράκι στους διαχειριστές του λιμανιού της Λεμεσού. Κάτι σαν το δικό τους Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο όμως μετράται στην κλίμακα των δεκάδων εκατομμυρίων. Ο ίδιος υπουργός ο οποίος φρόντισε να παρεισφρήσει στα συμβόλαια της Λεμεσού αυτή η εξωφρενική πρόνοια, υποσχόταν κολοσσούς, γίγαντες, τιτάνες επενδυτές για τη Λάρνακα και δεν συμμαζεύεται. Από το καλοκαίρι του 2015 όταν τούμπαρε την προηγούμενη διαδικασία για το λιμάνι της Λάρνακας, είχε φτάσει στο σημείο να υπόσχεται με γελοιωδώς λαϊκίστικο τρόπο «εργαστήρια επενδυτών». Θα έφερνε κολοσσούς αλλά ταυτόχρονα θα τους ανάγκαζε να δεχθούν ότι από ένα σημείο και μετά θα σταματούσαν αν εισάγουν φορτία από τη Λάρνακα για να τα παίρνει ο ανταγωνιστής στο Λεμεσό!

Εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε τον άσπρο καπνό του Δημητριάδη και του Αναστασιάδη. Πείτε στους Λαρνακείς αν έχετε διορθώσει το πλαφόν. Εξηγήστε γιατί οι κολοσσοί καθυστερούν να υποβάλουν προσφορές. Τι συμβαίνει;