Υπέρ της αποκοπής ακακιών ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, επικροτεί και στηρίζει την αφαίρεση Ακακιών (Acacia saligna) στο Κάβο Πύλα, που εκτελείται από τις Βρετανικές Βάσεις εδώ και μερικά χρόνια, για την προστασία της κυπριακής φύσης και πτηνοπανίδας.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες εκτάσεις ακακιών που βρίσκονται στο Κάβο Πύλα χρησιμοποιούνται για την παράνομη παγίδευση πουλιών με δίχτυα. Τα συγκεκριμένα δέντρα φυτεύτηκαν παράνομα από παγιδευτές και εξακολουθούν να ποτίζονται παράνομα, με αποκλειστικό σκοπό την προσέλκυση και παγίδευση πουλιών κυρίως με τη χρήση διχτύων.

Οι παγιδευτές έχουν παράνομα τοποθετήσει συστήματα άρδευσης για να ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη των ακακιών, οι οποίες αναπτύσσουν πλούσια φυλλωσιά, ώστε να είναι ακόμη πιο ελκυστικές για τα πουλιά. Στα συστήματα άρδευσης χρησιμοποιούν νερό από παράνομες διατρήσεις ή νερό το οποίο προορίζεται για γεωργικές δραστηριότητες, εξαντλώντας ακόμη περισσότερο τους ήδη υποβαθμισμένους υδροφορείς.

‘Τα τελευταία 15-20 χρόνια το Κάβο Πύλα έχει διαμορφωθεί, με τη φύτευση, πότισμα και διαχείριση των ακακιών από τους παγιδευτές, σε μια από τις χειρότερες περιοχές παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης αποδημητικών πουλιών στην Μεσόγειο’ αναφέρει ο Τάσος Σιαλής, Υπεύθυνος Εκστρατείας ενάντια στη Λαθροθηρία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. ‘Στο Κάβο Πύλα γίνεται οργανωμένη και εκτεταμένη παγίδευση χιλιάδων αποδημητικών πουλιών κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής αποδημίας, με τη χρήση διχτύων και ηλεκτρικών ηχομιμητικών συσκευών, επομένως με την αφαίρεση των ακακιών θα σταματήσει και η μαζική σφαγή αποδημητικών πουλιών στην περιοχή’, ολοκλήρωσε ο Τάσος Σιαλής.

Επιπλέον, η ακακία είναι ένα ξενικό, εισβλητικό είδος στην Κύπρο (χωροκατακτητικό είδος). Εκτοπίζει τα τοπικά είδη, καταστρέφοντας έτσι τον φυσικό βιότοπο της περιοχής όπου φυτρώνει. Αυτό σημαίνει ότι η ακακία υπερνικά την τοπική βλάστηση κι έτσι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την κυπριακή φύση. Ο φυσικός οικότοπος στο Κάβο Πύλα είναι πολύ πλούσιος χλωριδικά, με πλούσια ποικιλία λουλουδιών και χαμηλή βλάστηση από φρύγανα και πολύ λίγα δέντρα και ποτέ δεν αποτελούσε δασικό οικοσύστημα. Κατά συνέπεια η παρουσία της ακακίας στην συγκεκριμένη περιοχή επηρεάζει αρνητικά πέραν από τα φυτικά είδη και τα είδη της πανίδας που εξαρτώνται από αυτό το είδος βλάστησης.

Τα ξενικά εισβλητικά είδη θεωρούνται ωρολογιακή βόμβα για τη βιοποικιλότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μέσω ενός νέου Κανονισμού με αριθμό 1143 που υιοθετήθηκε το 2014. Η αποκατάσταση προστατευόμενων περιοχών από τις ακακίες αποτελεί υποχρέωση με βάση την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), αλλά και τους νόμους που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, που απαιτούν την αποκατάσταση οικοτόπων σε ευνοϊκό καθεστώς.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου τονίζει ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα αφαίρεσης των ακακιών στο Κάβο Πύλα από τις Βρετανικές Βάσεις για τους εξής λόγους:

  • Θα σταματήσει η βιομηχανοποιημένη και εκτεταμένη παράνομη παγίδευση πουλιών με δίχτυα η οποία διενεργείται σήμερα στην περιοχή,
  • Θα ελαττωθεί σημαντικά η παράνομη χρήση νερού για την άρδευση των ακακιών, που εξαντλεί ακόμη περισσότερο τους ήδη υποβαθμισμένους υδροφορείς,
  • Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων σε ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης, αφού θα αφαιρεθεί ένα ξενικό και εισβλητικό είδος όπως η ακακία, που καταστρέφει το φυσικό βιότοπο και την τοπική βλάστηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.