Υπέρ της εφαρμογής ενός καθολικού συστήματος υγείας τάσσεται ο ΠΙΣ

Υπέρ της εφαρμογής ενός καθολικού συστήματος υγείας τάσσεται ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σημειώνοντας ότι το καθολικό αυτό σύστημα θα πρέπει να παρέχει σε όλους τους πολίτες ολοκληρωμένη ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να ρυθμίζει τόσο τον ιδιωτικό, όσο και το δημόσιο τομέα υγείας, να επιλύει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, και να δίνει νέες προοπτικές αναβάθμισης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι “ως ιατρικός κόσμος, έχουμε την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη προς τους ασθενείς μας και τα μέλη μας, και είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν θα αποψιλωθεί ώστε να μπορέσει η πολιτεία να εξοικονομήσει πόρους στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Προσθέτει ότι οι ανησυχίες, οι ενστάσεις και οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς, ειδικότερα από τους επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της υγείας, και αφορούν τους αρχικούς σχεδιασμούς για το ΓεΣΥ, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και να αποδοκιμάζονται αψήφιστα, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι “ως ιατροί, έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος επιτάσσει να θέτουμε ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών, πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά, πολιτικά ή άλλα συμφέροντα”.

“Είναι γι` αυτόν τον λόγο που πρέπει, σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, να συνδράμουμε εποικοδομητικά στην εφαρμογή ενός λειτουργικού και ασθενοκεντρικού ΓεΣΥ, και διατηρούμε την πεποίθηση ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς, πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, παροχείς υγείας και ασθενείς κατανοούν ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί ομαλά η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απαιτείται σύνεση, συναίνεση, αλληλοκατανόηση και συνεργασία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μακριά από αντιπαραθέσεις, διαπληκτισμούς και συγκρουσιακές πρακτικές”, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Αναφορικά με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΠΙΣ επικαλείται στοιχεία του ΠΟΥ, σύμφωνα με τα οποία “η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του αιώνα, αφού πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι πάσχουν από αυτήν”.

Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ ως το 2020 η κατάθλιψη θα γίνει η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και προσθέτει ότι πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν ότι μόλις το 70% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει σε στήριξη από γιατρό.

“Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ατόμου. Επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την καθημερινότητα ακόμα και βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τον ύπνο, τη διατροφή, κλπ.”, προσθέτει ο ΠΙΣ

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, για να διαγνωστεί κάποιο άτομο με κατάθλιψη πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων κάποιων συμπτωμάτων με διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

Τέλος, ο ΠΙΣ εκφράζει την ετοιμότητά του να βοηθήσει τους αρμόδιους φορείς καθώς και όλα τα οργανωμένα σύνολα, “ώστε να αναζητήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θα προλαμβάνουν στα αρχικά στάδια και θα προσφέρουν την καλύτερη θεραπεία στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν με κατάθλιψη”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy