Την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λούτ, σύμφωνα μετα όσα δήλωσε στο ραδιοφωνο Active ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης, ο κύριος Χριστουδουλίδης υπογράμμισε ότι η δική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τις απόψεις μας στην κυρία Λούτ.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να διαβιβάσει προς την απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες τέτοια μηνύματα που να επιτρέπουν θετικές εξελίξεις. Δήλωσε βέβαιος ότι ανάμεσα σε άλλα που θα συζητηθούν θα είναι και η καταγραφή στην έκθεση του ΓΓ των δηλώσεων του τούρκου ομολόγου του για τη μορφή μίας άλλης λύσης στο κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα για την στάση της Ε/κ πλευράς στο κυπριακό, ο ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν ακούσαμε κάτι το οποίο δεν αναμέναμε». «Αυτό που έχει σημασία τις επόμενες ημέρες», κατέληξε, «είναι η συζήτηση στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».