• Επιστρέφει ο Νικόλας Σκουρίδης στον Λάρνακα της Λαπήθου .
  • Οι αντιδράσεις ένθεν κακείθεν δεν τον πτοούν και δεν τον αγγίζουν.

 

 

«Είμαστε ένας λαός κατακομματιασμένος. Τα κόμματα περιπαίζουν τον κόσμο, δεν τον καθοδηγούν σωστά και τον αφήνουν να κολυμπά στους ωκεανούς. Ο ένας το ένα, ο άλλος το άλλο, παραπλανά τον ένα, παραπλανά τον άλλο και ο κόσμος δεν βρίσκει άκρη… Και ακόμα, αυτοί που έφεραν την καταστροφή δεν μετανοούν!»

 

«Η άκρα Δεξιά έκανε πολλά λάθη. Αυτό πιστεύω. Η Αριστερά έχει κι αυτή τα λάθη της. Αλλά η άκρα Δεξιά τούτον τον τόπον επούλησεν τον»!

 

 

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Τρώγοντας και πίνοντας με τους Τουρκοκυπρίους, με επισκέψεις ο ένας στο σπίτι του άλλου, η φιλία και οι δεσμοί μαζί τους μεγάλωσαν και ενισχύθηκαν. Υπήρχαν μέρες που κάθε νύκτα ήταν μαζί τους. Ήταν από τους πρώτους που πήγε στα κατεχόμενα όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Μερικά μόλις μέτρα από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ο κ. Νικόλας Σκουρίδης, από τον Λάρνακα της Λαπήθου, 78 χρονών σήμερα, πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε στο χωριό του… Δεν αναφέρει ονόματα των Τουρκοκυπρίων που τον βοήθησαν, για να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση. Χάρη σε αυτές τις γνωριμίες και τις φιλίες πίστεψε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες «άδειες» από το ψευδοκράτος για να φέρει σε πέρας το στόχο του. Να ξαναχτίσει το πατρικό του σπίτι και να κοιτάζει από κει ψηλά την πατρίδα που την υπηρέτησε με πάθος, αλλά τον πρόδωσε! Δεν μετανιώνει για την προσφορά του στην πατρίδα, αλλά δηλώνει απογοητευμένος.

Τον κ. Νικόλα Σκουρίδη δεν τον ξέραμε. Σαν δημοσιογράφοι σταθήκαμε ουρά για να τον γνωρίσουμε και να μιλήσουμε μαζί του για τη μεγάλη, την πρωτοφανή απόφασή του να αποταθεί στο ψευδοκράτος και να ζητήσει όλες τις «άδειες» που χρειάζεται για να κτίσει το σπίτι του. Μιλούσαμε πάνω από μια ώρα μαζί του. Η ζωή του, η δράση και η προσφορά του στον τόπο παρεμβάλλεται μέσα από το αφήγημά του και δεν φαίνεται ούτε ίχνος αναλήθειας ή προσποίησης ή υποκρισίας σ’ αυτά που λέει. Τα λέει ωμά. Γιατί πιστεύει ότι «η ιστορία πρέπει να γράφεται με το όνομά της». Έτσι, μας λέει για την «ακροδεξιά που πούλησε τον τόπο», αλλά και για τα κόμματα που «περιπαίζουν τον κόσμο». Ρωτά γιατί όσοι συνόδευσαν τον Πρόεδρο στο Κραν Μοντανά -και εννοεί τον ενδιάμεσο χώρο- δεν τον βοήθησαν να λύσει το Κυπριακό…

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Βρεθήκαμε στο σπίτι του κ. Σκουρίδη την περασμένη Τετάρτη. Περιμέναμε σειρά για να πάρουμε συνέντευξη. Η απόφασή του να επιστρέψει στον Λάρνακα της Λαπήθου, να πάρει «άδειες» από το ψευδοκράτος και να κτίσει ξανά το πατρικό του εκεί στο χωριό συγκλόνισε, όπως ήταν φυσικό, την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι το θεώρησαν φυσική συνέχεια της 44χρονης αναμονής και κοροϊδίας για λύση και άλλοι το εξέλαβαν ως… προδοσία, γιατί «αναγνώρισε» το ψευδοκράτος!

Ο ίδιος σχολιάζει ότι οι αντιδράσεις είναι πολιτικές. Υπήρξε αντίδραση από καμιά τριανταριά Τ/κυπρίους από τους 500 που κατοικούν στο χωριό, λόγω των επερχόμενων τοπικών «εκλογών».  Για τις αντιδράσεις από δω λέει ότι «τα αφήνω να περνούν απαρατήρητα». Όταν τον ρωτώ «γιατί; Δεν υπήρξε εισβολή και κατοχή;» τότε ξεδιπλώνει τα όσα έζησε ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ ’55-’59 και μετέπειτα.

«Εγώ κατά τύχη ζω. Εγώ βλέπω ότι δεν έχουν λύση τα πράγματα. Δεν έχει λύση. Περιπαίζουν μας όλοι γύρω μας και εκμεταλλεύονται τον κόσμο. Γενικά. Εγώ όμως που είμαι πρόσφυγας, που έζησα όλες τις καταστάσεις -από το ’55-’59, το ’63-’64, το 1967, το 1974 και πριν- που μου έστησαν δεκάδες ενέδρες για να με σκοτώσουν; Γι’ αυτό σας λέω, κατά τύχη ζω. Συνελήφθηκα και προδόθηκα από τους ίδιους τους ανθρώπους τους δικούς μας. Με κατασκότωσαν. Αν ήμουν γαϊδούρι θα ψοφούσε από το ξύλο που έφαγα. Στις φυλακές; Στα κρατητήρια; Με έστειλαν το ’60 έξω για να σπουδάσω. Ήρθα το ’64. Με κίνδυνο της ζωής μου, με προσφορά. Ποιος με είδε; Ποιος με ξέρει; Τώρα όλοι με ξέρουν. Όλοι μου λένε “αναγνωρίζεις το κράτος τους”. Μα κύριοι, εσείς πουλήσατε το κράτος, ποτζιεί»!

 20180610.pdf - Adobe Acrobat Pro

Βουλευτής: «Μας έχουν κλειστό το στόμα»

Ο Νικόλας Σκουρίδης είχε άμεση ανάμιξη σε πολλές φάσεις της ιστορίας του τόπου -από το ’55-’59 μέχρι και το ’74- και φυσιολογικά τον ρωτούμε αν μετάνιωσε. Η απάντηση καθαρή: «Όχι». Δηλώνει όμως «απογοητευμένος» και όταν του υποδεικνύουμε πως όλος ο κόσμος θέλει να μάθει πώς έφθασε στο σημείο να πάρει την απόφαση για να πάει πίσω στο χωριό του και να ξαναχτίσει το σπίτι του, με την απάντησή του παραπέμπει σε ένα βουλευτή που βρήκε σε κάποιο γάμο και τον ρώτησε ποια η γνώμη του για την υπόθεσή του. «Και τι γυρίζει και μου λέει: “Έχουν μας κλεισμένο το στόμα”. Ένιωσα και νιώθω ρίγος ακόμα γι’ αυτή την κουβέντα που άκουσα. Και απογοήτευση. Μέχρι σήμερα όλα τα κανάλια και εφημερίδες ήρθαν να μου πάρουν συνέντευξη. Κανένας κυβερνητικός υπάλληλος, κανένα κρατικό κανάλι ήρθε να με ρωτήσει τι συμβαίνει».

Ο ίδιος δεν διστάζει να υποδείξει ότι «η άκρα Δεξιά έκανε πολλά λάθη. Αυτό πιστεύω. Η Αριστερά έχει κι αυτή τα λάθη της. Αλλά η άκρα Δεξιά τούτον τον τόπον επούλησεν τον»!

Όταν του ζητώ να στείλει μήνυμα στα κόμματα επαναλαμβάνει: «Είμαστε ένας λαός κατακομματιασμένος. Τα κόμματα περιπαίζουν τον κόσμο, δεν τον καθοδηγούν σωστά και τον αφήνουν να κολυμπά στους ωκεανούς. Ο ένας το ένα, ο άλλος το άλλο, παραπλανά τον ένα, παραπλανά τον άλλο και ο κόσμος δεν βρίσκει άκρη… Και ακόμα, αυτοί που έφεραν την καταστροφή δεν μετανοούν!»

 

 

Προσέφυγε στην επιτροπή αποζημιώσεων πριν 7 χρόνια

«Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ο καθένας πήγαινε για να δει το σπίτι του, δεν πήγαινε για εκδρομή. Έτσι έκανα και εγώ. Το βρήκα χαλασμένο. Όχι μόνο το δικό μου, το πατρικό σπίτι, αλλά και 3-4 σπίτια της γειτονιάς», διηγείται ο Νικόλας Σκουρίδης στην «Κυριακάτικη Χαραυγή». «Ήταν το 2010-2011 όταν προσέφυγα στην επιτροπή αποζημιώσεων μέσω Τ/κ δικηγόρου. Μου έλεγαν αν ήθελα να το πωλήσουν, αλλά εγώ τους είπα εξ αρχής ότι δεν ενδιαφέρομαι να το πουλήσω. Ήθελα να κτίσω και έκανα αίτηση για να μου το δώσουν πίσω. Ο δικηγόρος έκανε την αίτηση το 2011, συμφωνήσαμε το ποσό των 1.000 ευρώ και μου είπε ότι σε καμιά σαρανταριά μέρες θα ήταν τελειωμένη η υπόθεση. Του έδωσα τα μισά χρήματα, αλλά σε 2-3 μήνες που ενδιαφέρθηκα να μάθω τι έγινε με την υπόθεσή μου ο δικηγόρος εξαφανίστηκε και έχασα και τα 500 ευρώ. Τότε τους είπα ότι δεν χρειάζομαι δικηγόρο και θα έρχομαι μόνος μου. Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι και φέτος που με ενέκριναν. Έβαλα και γω τα “μέσα” μου με γνωστούς και φίλους Τουρκοκυπρίους και όσοι είχαν την καλή διάθεση με βοήθησαν. Έτσι προχώρησε η υπόθεσή μου».

Όπως εξηγεί, οι αντιδράσεις προέκυψαν πρόσφατα με «πάτημα» ότι σε κάποιους θα έκοβα τον αέρα και σε άλλους άλλα ζητήματα. Η δικαιολογία ήταν ότι δεν είχε τελική έγκριση. Τώρα περιμένει και αυτή την έγκριση και όταν κατακαθίσει ο κορνιαχτός των σκοπιμοτήτων θα ξεκινήσει. Τον Νικόλα Σκουρίδη τίποτε δεν τον σταματά. Είναι αποφασισμένος. Είτε τον κατηγορούν είτε τον συγχαίρουν για την απόφασή του, θα προχωρήσει να ξαναχτίσει το πατρικό του σπίτι. Για τον ίδιο και τα παιδιά του. Για να δικαιωθεί, αν μη τι άλλο, για όσα πρόσφερε στον τόπο του.