«∆ιπλωµατικό» µποϊκοτάζ των Χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Απο γαλλικής πλευράς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ηγεσία της χώρας δεν θα µποϊκοτάρει τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες σε αθλητικό επίπεδο

Της ειδικής µας συνεργάτιδας, Μαρίας ∆εναξά

Η τακτική του «διπλωµατικού» µποϊκοτάζ δεν είναι καινούργια. Πριν από τρία χρόνια ορισµένες ευρωπαϊκές χώρες, συµπεριλαµβανοµένης και της Βρετανίας, έκαναν «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ στο Ρωσικό Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, µετά τη δηλητηρίαση µε Novichok του Ρώσου διπλού πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σάλσµπερι της Αγγλίας.

Το «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ διαφέρει από το «ολοκληρωµένο» ή «αθλητικό» µποϊκοτάζ, το οποίο περιλαµβάνει την απουσία αθλητών, όπως έγινε στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, όταν οι Ηνωµένες Πολιτείες αρνήθηκαν να στείλουν τους αθλητές τους σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την εισβολή των σοβιετικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν.

Ο κίνδυνος της αποστολής διπλωµατικών αποστολών στους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου είναι ότι θα θεωρηθεί αναπόφευκτα ως σιωπηρή έγκριση όσων καταγγέλλονται για την κυβέρνηση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για τον οποίο η διοργάνωση αποτελεί σηµαντικό ζήτηµα γοήτρου.

∆ιιστάµενες προσεγγίσεις στο «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ

Από γαλλικής πλευράς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ηγεσία της χώρας δεν θα µποϊκοτάρει τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες σε αθλητικό επίπεδο. Ωστόσο η θέση του Παρισιού σε διπλωµατικό επίπεδο παραµένει υπό συζήτηση. Τον ∆εκέµβρη ο Υπουργός Παιδείας και Αθλητισµού, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, είχε δηλώσει πως η Γαλλία θα στείλει την Υπουργό Αθλητισµού, Ρoξάνα Μαρασινενού, στο Πεκίνο. Ωστόσο η ανακοίνωση ανακλήθηκε και διευκρινίστηκε πως η θέση της Γαλλίας σχετικά µε τη διπλωµατική πτυχή του µποϊκοτάζ δεν είχε ακόµη αποφασιστεί οριστικά. «Είµαστε υπέρ µιας κοινής θέσης (…) αλλά αυτό το ζήτηµα πρέπει να αντιµετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον Γερµανό οµόλογό του.

Αν και σύµµαχος της Κίνας, και η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει µέρος στους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, «λόγω πράξεων των εχθρικών δυνάµεων» και εξαιτίας της πανδηµίας του κορονοϊού, µετέδωσε το πρακτορείο KCNA. Στην πραγµατικότητα τελεί υπό τιµωρία από την Ολυµπιακή Επιτροπή, καθώς αρνήθηκε να στείλει ολυµπιακή οµάδα στο Τόκιο το καλοκαίρι, επικαλούµενη την πανδηµία του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός χαλάει τα σχέδια του Σι Τσιπινγκ

Ακολουθώντας µια πολιτική µηδενικού Covid-19 και εφαρµόζοντας ορισµένα από τα πιο αυστηρά µέτρα στον κόσµο, οι κινεζικές Αρχές έχουν ήδη υποδεχτεί και θέσει υπό περιορισµό δεκάδες ξένους αθλητές, οι οποίοι θα πρέπει να σεβαστούν τα δρακόντεια µέτρα πρόληψης και προστασίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η γιορτινή ατµόσφαιρα και ο ενθουσιασµός δεν έχουν δώσει ραντεβού σ’ αυτό το σηµαντικό αθλητικό γεγονός. Το µόνο παρήγορο, αλλά µόνο για τους αθλητές, είναι η ελπίδα ενός µεταλλίου, η απόκτηση του οποίου θα έχει γλυκόπικρη γεύση, µιας και δεν θα µπορούν να µοιραστούν τη χαρά τους µε οικογένεια και φίλους, καθώς θα απουσιάζουν, όπως και οι φωνές από το πλήθος µέσα στα στάδια. Οι Κινέζοι που θα έχουν πρόσβαση στις κερκίδες θα είναι µετρηµένοι, µε τον αριθµό τους να παραµένει απροσδιόριστος.

Στα στάδια που θα διεξαχθούν οι αγώνες και η τελετή έναρξης, αλλά και στους χώρους που θα διαµένουν και θα κυκλοφορούν οι 3.000 αθλητές, οι διοργανωτές έθεσαν σε εφαρµογή µια Φούσκα Υγείας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή µεταξύ των ξένων αποστολών µε τον ντόπιο πληθυσµό.

Εµβολιασµένοι και ανεµβολίαστοι µέσα στη Φούσκα Υγείας θα πρέπει να τηρούν αυστηρότατα µέτρα προστασίας και να υποβάλλονται καθηµερινά σε διαγνωστικά τεστ. Τα µέτρα µοιάζουν µε αυτά των Ολυµπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά, όπως παραδέχονται οι διοργανωτές, θα είναι ακόµα πιο αυστηρα. «Ωστόσο δεν είναι αυτός λόγος για να γίνουµε µοιρολάτρες. Θα υπάρξουν σίγουρα µολύνσεις και θα τις αντιµετωπίσουµε», τονίζουν.

Εκτός από τον κορονοϊό και το «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ, υπάρχουν κι άλλα προβλήµατα που επισκιάζουν τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ξεκινούν µε ένα πρόσθετο και σηµαντικό µειονέκτηµα. Είναι οι τελευταίοι στο δρόµο προς τους Ολυµπιακούς του Παρισιού το 2024, οι οποίοι χαίρουν ήδη µεγαλύτερης προβολής. Πρόσφατα παγκοσµίως έγινε λόγος για τη µεγαλοπρεπή τελετή των εγκαινίων των Ολυµπιακών Αγώνων του Παρισιού στον Σηκουάνα, χωρίς καµία απολύτως αναφορά στο Πεκίνο.

Στο Πεκίνο δεν γιορτάζουν…

Σε αντίθεση µε τη θερινή διοργάνωση του 2008, οι Κινέζοι, και ιδιαίτερα όσοι µένουν στην πρωτεύουσα, σχεδόν αδιαφορούν για το µεγάλο αθλητικό ραντεβού. Η µεγαλούπολη για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει χωριστεί στα δυο. Οι περιοχές εντός της Φούσκας συνδέονται µε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας και µε έναν αυτοκινητόδροµο µε λωρίδες, που προορίζονται αποκλειστικά για τις ξένες αποστολές, οι οποίες ξεχωρίζουν από τους εµφανείς Ολυµπιακούς δακτυλίους στο οδόστρωµα.

Εκτός της Φούσκας βρίσκεται µια πόλη που έχει χάσει την όρεξή της για εορτασµούς, µετά από δύο χρόνια πανδηµίας. «Τα πάντα έχουν ερηµώσει», παραδέχεται µελαγχολικά ένας καταστηµατάρχης που πουλάει σούπες, νουντλς και ψωµάκια µε σουσάµι, στο υπό επισκευή κτίριο µε την ονοµασία «Πύργος του δράκου». «Συνήθως σ’ αυτή την περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες τουρίστες, ειδικά την περίοδο µεγάλων γεγονότων, όπως είναι οι Ολυµπιακοί Αγώνες, αλλά µε τους τελευταίους περιορισµούς κανείς δεν έρχεται πια», µονολογεί. Η επίσκεψη στο Πεκίνο ένα µήνα πριν από τους Αγώνες έχει µετατραπεί σε διαδροµή µετ’ εµποδίων για τους πολίτες από την επαρχία. Η παρουσία ενός και µόνο ασθενούς µε κορονοϊό σε επαρχιακή πόλη αρκεί για να απαγορευτεί η είσοδος στην πρωτεύουσα σε κάποιον που προέρχεται απ’ αυτήν. Την ίδια ώρα, οι οµαδικές εκδροµές ακυρώνονται. «Το 2008 ήταν ένα πραγµατικό πάρτι», θυµάται ο Γουάνγκ Λι, ερασιτέχνης σκιέρ. «Ήµασταν περήφανοι που η πόλη µας φιλοξενούσε τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Οι άνθρωποι έρχονταν από παντού, το Πεκίνο ήταν η πρωτεύουσα του κόσµου. Αυτή τη φορά κανείς δεν θέλει να γιορτάσει».

Έχοντας επίγνωση της έλλειψης ενθουσιασµού, η Εθνική Ολυµπιακή Επιτροπή θέλησε να καινοτοµήσει στο θέµα του καθορισµού των Κινέζων σηµαιοφόρων. Το κοινό έχει κληθεί να αναδείξει µέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας δύο αθλητές ανά άθληµα, έναν άνδρα και µια γυναίκα για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη από τις 20 έως 23 Ιανουαρίου, όπου ένα σώµα εκλεκτόρων θα κάνει την επιλογή του τελικού ζεύγους.

∆ιπλωµατικό παρασκήνιο και σκοπιµότητες

Ο κατάλογος των χωρών που έχουν επιλέξει το «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ των Χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων του Πεκίνου µεγαλώνει µέρα µε την ηµέρα. ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ηνωµένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει πως δεν θα στείλουν διπλωµατικούς εκπροσώπους τους, ενώ κι άλλες χώρες εξετάζουν στο παρασκήνιο τη στάση που θα κρατήσουν. «Απλά δεν µπορούµε να το κάνουµε αυτό», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι «θα στηρίξουµε τους αθλητές µας 100%, καθώς θα τους ενθαρρύνουµε από εδώ».

Το «διπλωµατικό» µποϊκοτάζ των Αγώνων είναι συνέχεια των κατηγοριών ενάντια στην Κίνα για γενοκτονία των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Οι κινεζικές Αρχές αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το δίκτυο των στρατοπέδων κράτησης εκεί έχει ως σκοπό την «επανεκπαίδευση» των Ουιγούρων και άλλων µουσουλµάνων.

Επιβαρυντικό παράγοντα έπαιξε η καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δηµοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και, πιο πρόσφατα, οι ανησυχίες σχετικά µε την τενίστρια Peng Shuai, η οποία εξαφανίστηκε από τη δηµοσιότητα αφού κατηγόρησε ανώτερο Κινέζο κυβερνητικό αξιωµατούχο για σεξουαλική επίθεση. Παρόλο που οι κινεζικές Αρχές έχουν επικρίνει τις «κακόβουλες εικασίες» σχετικά µε την περίπτωσή της, η ανησυχία γι’ αυτήν παραµένει έντονη.

Ποια είναι η αντίδραση της κινεζικής πλευράς

Το βέβαιο είναι ότι λόγω των περιορισµών που επιβάλλει η Κίνα στην είσοδο ξένων στο όνοµα της καταπολέµησης του Covid-19, λιγοστοί ηγέτες αναµένεται να ταξιδέψουν στο Πεκίνο από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Άλλωστε, η δικαιολογία του κορονοϊού απαλλάσσει από «παρεξηγήσεις» µε την κινεζική ηγεσία. 

Εξαίρεση αποτελεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον Κινέζο οµόλογό του. Στην τελετή έναρξης (στις 4 Φεβρουαρίου) ο Πούτιν θα είναι ο «µοναχικός αστέρας» πλάι στον Κινέζο οικοδεσπότη Σι Τσιπίν. Εν µέσω της διελκυστίνδας µε τη ∆ύση για την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος θα έχει µάλιστα τη διακεκριµένη τιµή να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει επίσηµα τον Κινέζο οµόλογό του αυτοπροσώπως από την έναρξη της πανδηµίας, επισφραγίζοντας την κινεζορωσική προσέγγιση.

Πάντως η Κίνα προειδοποίησε πως οι χώρες που επέλεξαν να µποϊκοτάρουν διπλωµατικά τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα «πληρώσουν το τίµηµα». «Η χρήση της ολυµπιακής σκηνής από τις Ηνωµένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τον Καναδά για πολιτική χειραγώγηση είναι αντιδηµοφιλής και ισοδυναµεί µε αποµόνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin. «Είτε έρθουν οι αξιωµατούχοι τους είτε όχι, οι Χειµερινοί Αγώνες του Πεκίνου θα είναι επιτυχηµένοι», τόνισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy