Υπό μελέτη οι συστάσεις του Ελεγκτή για βουλευτικά επιδόματα

Τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν θα μελετήσουν οι Βουλευτές, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

Σε γενικότερο σχόλιο για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τα σκάνδαλα που συνεχίζονται.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που θα μελετήσουμε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ανέφερε απαντώντας σε σχετική με τα επιδόματα ερώτηση ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο άλλων δηλώσεων του στη Βουλή.

«Το οδοιπορικό που εμείς παίρνουμε, εγώ προσωπικά από τη Λεμεσό, το σπαταλώ», είπε. Αν ο Γενικός Ελεγκτής, πρόσθεσε, έχει άλλο τρόπο να μας μεταφέρει και να μην χρησιμοποιούμε και τα αυτοκίνητά μας, εγώ ευχαρίστως θα χρησιμοποιήσω τον άλλο τρόπο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, ανέφερε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, προσθέτοντας ότι θέλουμε να δούμε την έκθεση στη λεπτομέρεια της.

«Επειδή κατά καιρούς τίθενται διάφορα, θέλω να πληροφορήσω ότι οι πρώτοι οι οποίοι με την έναρξη της κρίσης εθελοντικά ψήφισαν, υιοθέτησαν αποκοπές στις απολαβές τους ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων και καλέσαμε αν θυμάστε τότε και όλους τους υπόλοιπους να μας μιμηθούν, αποκοπές οι οποίες είχαν φτάσει μέχρι και το 38%, κάτι που δεν έχει συμβεί οπουδήποτε αλλού», είπε.

Τα επιδόματα, ανέφερε, είχαν αποφασιστεί πριν από πολλές δεκαετίες όταν ο μισθός των Βουλευτών δεν ξεπερνούσαν τότε την κλίμακα Α8 – Α10, σήμερα είναι στην κορυφή της Α11. Προκειμένου να μην υπάρχουν προκλήσεις θα πρέπει κάποτε η Βουλή μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να δούμε πώς διαφοροποιούνται αυτά τα επιδόματα με τρόπο που να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό απολαβών, πρόσθεσε.

Θα το μελετήσουμε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ήταν και η θέση που εξέφρασε ο επίσης Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Ωστόσο, ο εκ Λεμεσού ορμώμενος Βουλευτής εξέφρασε το παράπονο ότι το επίδομα των οδοιπορικών «χωρίς υπερβολή είναι λίγο». Δεν καλύπτει δηλαδή, πρόσθεσε, τα έξοδα μετάβασή μας στη Λευκωσία κάθε μήνα, προσθέτοντας ότι νομίζει ότι πρόκειται για περίπου €580.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το θέμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτά τα επιδόματα είναι ισότιμα και κατά πόσο θα πρέπει οι Βουλευτές να φορολογούνται πάνω σ` αυτά τα εισοδήματα. Θεωρώ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «ότι αυτό το επιχείρημα έχει βάση, ότι όντως είναι εισοδήματα αυτά τα επιδόματα και ότι θα πρέπει να εξεταστεί πάνω σ` αυτό το πλαίσιο αυτή η εισήγηση».

Σχολιάζοντας σε δηλώσεις του την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι “η εικόνα παραμένει θλιβερότατη». Ζούμε σε ένα κράτος, είπε, «που παρ` όλη την οικονομική εξαθλίωση, την οικονομική κατάρρευση συνεχίζουν κάποιοι προνομιούχοι να εκμεταλλεύονται τα προνόμια τους εις βάρος των αθώων πολιτών».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορεί να συνεχίσει. Χρειάζονται ριζικές θεσμικές αλλαγές, σκληρή και γρήγορη εφαρμογή του νόμου και των διαδικασιών καταδίκης όποιων παρατυπούν».

Ειδικά, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, για το θέμα του ELA, όπως εξετάστηκε και από την Επιτροπή Θεσμών, «οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας είναι τεράστιες καθώς και των ίδιων των τραπεζών», συμπληρώνοντας ότι «σ` αυτό θα επανέλθουμε συγκεκριμένα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μισθούς των Βουλευτών και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή για αποκοπή των ωφελημάτων τους, ο Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ υπενθύμισε ότι οι απολαβές των Βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 35%.

«Κατά την άποψή μου κι εμένα ήταν στρεβλός ο τρόπος με τον οποίον διαχωρίζονταν ωφελήματα από μισθό», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να καθοριστεί τελεσίδικα, να καθοριστεί ποιος είναι ο μισθός του Βουλευτή και να μην υπάρχουν ωφελήματα τα οποία να φαίνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην πραγματικότητα».

Από την άλλη, εξέφρασε την άποψη ότι «ο μισθός του Βουλευτή είναι πολύ χαμηλότερος από ότι έπρεπε να ήταν, ιδιαίτερα συγκριτικά με άλλους μισθούς. Θα δεχόμουν ακόμη μικρότερο μισθό αν γινόταν η εισήγηση μας για οροφή μισθών αποδεκτή”.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι ζούμε σε μια θάλασσα από σκάνδαλα». Και αυτή την φορά, πρόσθεσε, «κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία `εγώ έν τζιαι, είναι οι προηγούμενοι`». Βέβαια, συμπλήρωσε, «υπάρχουν συγκεκριμένα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που πιάνουν και τους προηγούμενους, πιάνουν και τους σημερινούς».

«Αυτοί που είναι στην εξουσία είτε είναι το ΑΚΕΛ ή ο Συναγερμός έχουν τα ίδια εργαλεία: Σκάνδαλα, ρουσφέτι, διαπλοκή», είπε. Φαίνεται καθαρά, πρόσθεσε, και μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Απαντώντας και αυτός σε ερώτηση για το θέμα των επιδομάτων που λαμβάνουν οι Βουλευτές, ο κ. Περδίκης είπε ότι θεωρεί πως «πρέπει όντως να συζητηθεί». Η θέση μου είναι ότι τα οδοιπορικά όλων των αξιωματούχων πρέπει να ελέγχονται, όχι μόνο των Βουλευτών, και να πληρώνονται αναλόγως των διαδρομών τους, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy