Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Άγιο Αμβρόσιο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Μετά από ένα δύσκολο 24ωρο, έγινε τελικά κατορθωτό σήμερα το μεσημέρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες σε δύσβατη περιοχή της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου η οποία επεκτάθηκε και προς την Πάχνα.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν και αποτέλεσμα της δυνατότητας που δόθηκε σήμερα για χρησιμοποίηση από νωρίς το πρωί, των δυο εκμισθωμένων ελικοπτέρων της Δημοκρατίας. Κάτι που δεν ήταν δυνατόν να γίνει χθες, λόγω της πυκνής σκόνης που καλύπτει την Κύπρο.

Όπως ανέφερε στον ΔΙΑΛΟΓΟ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Λογγίνος, με την επιχείρηση των ελικοπτέρων, δόθηκε έμφαση στην καταπολέμηση των εστιών που έκαιγαν όλο ο βράδυ σε σημεία απρόσιτα για τις επίγειες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να περιπολεί πάνω από την περιοχή ένα ελικόπτερο σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί και να καταπολεμηθεί έγκαιρα και η τελευταία εστία φωτιάς. Ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις, όπως μας ανέφερε, είναι ορατός ιδιαίτερα λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του ανέμου που φυσά στην περιοχή. Εξακολουθούν να παραμένουν εκεί, οι ίδιες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά σάρωσε στο πέρασμα της έκταση πέραν των 3 τ.χλμ αποτεφρώνοντας, εκτός από την άγρια βλάστηση, αμπέλια, ελιές και χαρουπιές. Θεωρείται ευτύχημα το ότι, με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες πυρόσβεσης, αποτράπηκε η καταστροφή κατοικιών οι οποίες πολιορκήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.


Ζητώντας από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να σχολιάσει κάποια παράπονα κατοίκων της περιοχής περί κωλυσιεργίας στην άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ο κ Λογγίνος είπε ότι η Πυροσβεστική βρισκόταν στην φλεγόμενη περιοχή μόλις 7 λεπτά μετά την κλήση που δέχτηκε, επισημαίνοντας ότι, ενδεχομένως λόγω της πυκνής σκόνης, να μην έγινε αντιληπτή η παρουσία και η επιχείρηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σε ερώτηση μας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια πυρκαγιά δεν εκδηλώνεται από μόνη της και μάλιστα σε μια χαράδρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα γίνουν όλες οι ενδεικνυόμενες έρευνες αμέσως μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.