Υπουργικό για το Brexit, προβάδισμα Corbyn στους Εργατικούς

Για ακόμα μία φορά η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέκλεισε την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι το Brexit και ο νέος ρόλος της χώρας θα αποτελέσουν «επιτυχία».

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την έναρξη του πρώτου, μετά από τις θερινές διακοπές, Υπουργικού Συμβουλίου στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, η κα Μέι είπε ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στην ΕΕ «από την πίσω πόρτα». Κάλεσε επίσης τους υπουργούς της κυβέρνησής της να επικεντρωθούν στις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit.

Η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται εν μέσω αναφορών για ενδοκυβερνητικές έριδες αναφορικά με τους στόχους και τη διαδικασία του Brexit.

Κατ’ αρχάς η κα Μέι πιστεύεται ότι θα καλέσει τους τρεις υπουργούς πλέον αρμόδιους για την υλοποίηση του Brexit, τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες του καθενός, αλλά και για τη μορφή της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να τάσσεται υπέρ της διατήρησης της στενότερης δυνατής σχέσης με τους νυν εταίρους μετά από το Brexit, με πρόσβαση στην ενιαία αγορά που θεωρητικά θα σημαίνει αποδοχή της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης. Οι κ.κ. Φοξ και Ντέιβις θεωρούν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit πρέπει να ερμηνευθεί πρωτίστως ως λαϊκή εντολή επιβολής αυστηρών ελέγχων στη μετανάστευση.

Παράλληλα, στελέχη του στρατοπέδου υπέρ του Brexit κατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αλλά και κορυφαία στελέχη των μανδαρίνων της κρατικής διοίκησης ότι απεργάζονται σχέδια για ένα ‘Brexit-lite’. Ο κ. Χάμοντ δεν έχει κρύψει ότι κατά τη γνώμη του η πρόσβαση στην ενιαία αγορά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των χρηματοοικονομικών εταιρειών του Σίτι.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 για την εκκίνηση της διετούς επίσημης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ δε θα υποβληθεί προς έγκριση τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά θα αποτελέσει απόφαση της Πρωθυπουργού.

Προηγείται ο Κόρμπιν στην κούρσα των Εργατικών

Εν τω μεταξύ, σημαντικό προβάδισμα στον Τζέρεμι Κόρμπιν έναντι του Όουεν Σμιθ για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov.

Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του νυν ηγέτη του κόμματος, έναντι 38% που υποστηρίζουν τον κ. Σμιθ.

Τα πλήρη μέλη των Εργατικών στηρίζουν τον κ. Κόρμπιν σε ποσοστό 52% έναντι 40%, ενώ μεταξύ εκείνων που εγγράφηκαν το τελευταίο διάστημα για να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εσωκομματική διαδικασία το 70% στηρίζει τον νυν ηγέτη και 25% τον Όουεν Σμιθ.

Ο κ. Κόμπιν απολαύει της στήριξης και του 54% των μελών των εργατικών συνδικάτων, που επίσης έχουν δικαίωμα ψήφου, έναντι ποσοστού 33% που στηρίζει τον αντίπαλό του.

Περίπου 640.000 μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy