ΥΠΠ: Ειδική Επιτροπή θα διερευνήσει το θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων

Αναμένεται σύντομα να συνέλθει ειδική Επιτροπή για να διερευνήσει περαιτέρω και σε γενικότερο πλαίσιο το θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, μετά το τέλος της συνάντησης του με την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.

«Θέλω να ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πορευτούμε σε μια ομαλή σχολική χρονιά», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ η οποία αποτελούσε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων και των διαβουλεύσεων τους από την περίοδο της πρώτης τους συνάντησης τον Ιούνιο, αφού χαρακτήρισε την συνάντηση εποικοδομητική, είπε ότι σε όλα τα ζητήματα τα οποία είχε θέσει η ΟΕΛΜΕΚ από το τέλος Ιουνίου, είτε ως προβληματισμούς, είτε ως εισηγήσεις, είτε ως αιτήματα, υπήρξε συγκεκριμένη ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου.

«Έχουμε κάνει βήματα σε όλα τα επίπεδα και αναμένεται ότι στη βάση και των σημερινών μας συζητήσεων, θα γίνουν και περαιτέρω βήματα. Έχουν γίνει βήματα και στο επίπεδο της έγκαιρης στελέχωσης και στο επίπεδο των αναλυτικών προγραμμάτων. Όπου υπάρχουν παρατηρήσεις εκ μέρους των συνδέσμων της ΟΕΛΜΕΚ, το Υπουργείο είναι στη διάθεση τους για να συζητήσουμε διαφοροποιήσεις. Είδαμε, επίσης, το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στο Λύκειο και στην Γ’ Λυκείου, για το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα καλύπτει και τις ανησυχίες που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

Στο θέμα της εργαστηριοποίησης, συνέχισε ο κ. Καδής, έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και αναμένεται να συνέλθει και Ειδική Επιτροπή η οποία ορίστηκε, ως αποτέλεσμα των συναντήσεων με την ΟΕΛΜΕΚ, για να διερευνήσει περαιτέρω και σε γενικότερο πλαίσιο το θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων «και με αυτά τα δεδομένα θέλω να ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πορευτούμε σε μια ομαλή σχολική χρονιά».

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχουν αναστατώσεις, ότι θα ξεκινήσουμε καλά και ότι η διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΟΕΛΜΕΚ, όπως και με κάθε εκπαιδευτικό εταίρο, θα είναι συνεχής. Θα βλέπουμε και θα συζητάμε τα ζητήματα τα οποία εγείρονται με σκοπό να δίνουμε λύσεις όπου και όταν αυτές είναι εφικτές», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του είπε ότι η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, της περασμένης Πέμπτης.

«Να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό γιατί μας δέχθηκε σήμερα και συζήτησε μαζί μας θέματα, που όπως ο ίδιος έχει πει, τα έχουμε θέσει από τις 26 Ιουνίου 2017. Είναι θέματα εκπαιδευτικά, που αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα της συζήτησης, αφού εξέτασε το καθένα από τα ζητήματα ξεχωριστά, είναι ότι γενικότερα οι θέσεις που έχουμε πάρει και οι δεσμεύσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς ως Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ θα μεταφέρουμε σίγουρα και θα ενημερώσουμε και το ΚΔΣ για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις απαντήσεις που έχουμε πάρει από τον Υπουργό και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε, για θέματα όπως είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εντός 10ημέρου αναμένουν ότι θα υπάρξει πλάνο επιμόρφωσης με έμφαση στην Γ’ Γυμνασίου που το θεωρούν πάρα πολύ σημαντικό.

«Απ’ εκεί πέρα, υπάρχει το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού που βασανίζει τους εκπαιδευτικούς, που αφορά ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τον όγκο της διδακτέας ύλης και όχι μόνο, και σε αυτό θα δοθούν οδηγίες οι σύνδεσμοι της ΟΕΛΜΕΚ να συναντηθούν με τους επικεφαλής των Επιτροπών των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων των αναλυτικών προγραμμάτων ούτως ώστε να γίνουν οι διορθώσεις που επιβάλλεται να γίνουν. Ειδικά η Γ’ Λυκείου αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη τάξη, λόγω και των Παγκυπρίων Εξετάσεων και έτσι οι ευαισθησίες μας ιδιαίτερες», συμπλήρωσε.

Στα θέματα της εργαστηριοποίησης, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, έχει συμφωνηθεί η σύσταση μιας Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι τα μεικτά και υπεράριθμα τμήματα για την φυσική αγωγή όπου και εκεί θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για αντιμετώπιση προβλημάτων όπου έχουν παρουσιαστεί. Επίσης, το θέμα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας ο Υπουργός μας έχει δώσει και εδώ κάποιες δεσμεύσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν πάντοτε εκπαιδευτικές ανάγκες και παράλληλα θα αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τις δεσμεύσεις, να δούμε ακριβώς πως προχωράμε και γι’ αυτό το ΚΔΣ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θέλουμε τα πράγματα να κινηθούν. Ήδη έχουμε πάρει δεσμεύσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση να υλοποιηθούν στο τέλος της μέρας και αυτό θα είναι προς όφελος του δημόσιου σχολείου και όλων των εμπλεκομένων, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και του Υπουργείου του ίδιου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.