Ιράκ: Η Άγκυρα σταμάτησε το Σάββατο να διαχειρίζεται το πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία διέκοψε το Σάββατο τις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ακολουθώντας την απόφαση που προέκυψε από την διαιτησία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για τη διακοπή των εισαγωγών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασέμ Τζιχάντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Ιρακινοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν τις εξαγωγές μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας ανέφεραν ότι η άντληση του πετρελαίου σταμάτησε στις «12:35 μ.μ. (0935 GMT) στις 25 Μαρτίου 2023», σύμφωνα με ένα έγγραφο την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές.

Η Βαγδάτη ανέφερε ότι το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που εδρεύει στο Παρίσι είχε αποδεχθεί τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης στην διαφωνία που είχε με την Άγκυρα σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη για την εξαγωγή πετρελαίου της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το 2014 το Ιράκ άρχισε τη διαδικασία κατά της γειτονικής Τουρκίας, διεκδικώντας αποκλειστικά δικαιώματα επί των εξαγωγών πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ωστόσο, σε πείσμα της Βαγδάτης, η περιφερειακή κυβέρνηση στο Αρμπίλ συνέχισε να εξάγει πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας με ρυθμό περίπου 450.000 βαρελιών την ημέρα.

Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι το διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού έχει αποφανθεί ότι ο Κρατικός Οργανισμός Εμπορίας Πετρελαίου της Βαγδάτης «είναι η μόνη οντότητα που έχει εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται τις εξαγωγές».

Ο Πρωθυπουργός της περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούρ Μπαρζανί, δήλωσε το Σάββατο ότι μια αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί την κυβέρνησή του «θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη για συνομιλίες την Κυριακή”.

Πρόσθεσε στο Twitter ότι υπάρχει «καλή θέληση» στις συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση, παρόλο που η απώλεια της ικανότητάς της να εξάγει πετρέλαιο, ανεξάρτητα, είναι πιθανό να υπονομεύσει την αυτονομία της περιοχής.

Το πετρέλαιο ήταν πάντα ένα ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ και αποτελεί βασική πηγή εσόδων και για τις δύο κυβερνήσεις.

Η Κυβέρνηση του Κουρδιστάν θεωρεί ότι η Βαγδάτη προσπαθεί να επωφεληθεί από τους πόρους της περιοχής, ενώ η ιρακινή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να έχει κυρίαρχο έλεγχο στο σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), εξάγει κατά μέσο όρο 3,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy