Ιράν: Απειλές του στρατού ότι θα επέμβει για να επιβάλει την «ασφάλεια» κι ενώ συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Απειλές ότι «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς» με πρόσχημα την εγγύηση της ασφάλειας και της ειρήνης στη χώρα, εξαπολύει ο ιρανικός στρατός κατά του λαού που διαμαρτύρεται σε τουλάχιστον 50 πόλεις για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, από την αστυνομία ηθών, του σκοταδιστικού καθεστώτος, με την αιτιολογία ότι δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Χιλιάδες Ιρανές και Ιρανοί διαδήλωσαν τις τελευταίες μέρες σε Τεχεράνη, Σιράζ, Ταμπρίζ και άλλες πόλεις της χώρας, με συνθήματα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, της καταπίεσης των γυναικών, καθώς και κατά του προέδρου, Εμπρ. Ραϊσί, «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη. Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, με αρκετές να ανεμίζουν και να καίνε τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Την ίδια ώρα εντείνεται η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών, ενώ συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη αποφεύγει να δώσει επίσημα στοιχεία, ωστόσο, νέες ανακοινώσεις από ΜΚΟ κάνουν λόγο για 36 νεκρούς. Χθες, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 31 νεκρούς.

Μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο και από την Τετάρτη, μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp.

Μάλιστα, οι αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτηρίζουν “ταραξίες” και “συνωμότες”, αποφάσισαν να απαντήσουν διοργανώνοντας τις δικές τους διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής ενώ ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές “με το όπλο του νόμου”.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.