Του Παναγιώτη Αγαπίου*

Προκλητικός και διχαστικός είναι ο λόγος και τα µηνύµατα που εκπέµπει ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόµµατός του.
Ούτε λίγο ούτε πολύ µε τα υπονοούµενά του για αποχή κάποιων από τους αγώνες του λαού διαχωρίζει τον λαό σε πατριώτες και προδότες.

Αν µε τα υπονοούµενά του εννοεί την Αριστερά κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 , παρόλο που η τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ διαφώνησε µε την τακτική του ένοπλου αγώνα, πρέπει να γνωρίζει ο κ. Αβέρωφ ότι η Αριστερά δεν έβλαψε τον αγώνα και πάρα πολλοί αριστεροί βοήθησαν µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον αγώνα.


Όσον αφορά τους δικούς του πατριώτες, ξεχνά ποιοι πήραν τα όπλα το 1972 και πολέµησαν τη δηµοκρατία, τη νόµιµη εκλεγµένη ηγεσία και τον νόµιµο Πρόεδρο. Ξεχνά ο κ. Αβέρωφ ποιοι µε τις άφρονες πράξεις τους παρέδωσαν τη µισή Κύπρο στον Αττίλα παρόλες τις προειδοποιήσεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Ξεχνά ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πόσο αίµα έδωσε η Αριστερά για την προάσπιση της δηµοκρατίας κατά το πραξικόπηµα και κατά την τουρκική εισβολή.

Σταµατήστε να κάνετε τους υπερπατριώτες και να µονοπωλείτε τον πατριωτισµό. Ντροπή, κύριε Αβέρωφ, να χαρακτηρίζετε το 1/3 του κυπριακού λαού περίπου σαν µειοδότες και απάτριδες. ∆εν αντέχετε, κύριε Αβέρωφ, την αντιπολιτευτική κριτική και καταφεύγετε σε χαρακτηρισµούς. ∆εν σας αρέσει να ακούτε τα λάθη και τις παραλείψεις εσάς και της κυβέρνησης, λες και είστε αλάνθαστοι.

Το ΑΚΕΛ ήταν καλό και αρεστό µόνο όταν για µια περίοδο στήριζε και στεκόταν δίπλα από τον κ. Αναστασιάδη, µε πολιτικό κόστος, στην προσπάθειά του να λύσει το κυπριακό πρόβληµα.
Πήρατε πολλή φόρα, κ. Αβέρωφ, και κάνατε τα ψέµατα επιστήµη. Από τη µια µιλάτε για ενότητα και από την άλλη ανάβετε δυναµίτη. Σε ένα πράγµα θα συµφωνήσω µαζί σας, κ. Αβέρωφ. Ο λαός µάς βλέπει, µας ακούει και θα µας κρίνει.

* Συνταξιούχος εκπαιδευτικός