Της Ελένης Μαύρου

«Πήρατε θάρρος και νομίσατε ότι η περιουσία της Εκκλησίας είναι αμπέλι ξέφραγο;» «Θα πάρω ένα τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα. Δεν θα στείλω άλλον. Θα πάω εγώ που θα δυσκολευτούν να με πάρουν φυλακή». «Θύμωσα και της είπα, δεν υπογράφεις, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Την απείλησα». «Κάλεσα και τον υπουργό και του ζήτησα να σοβαρευτούν».

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Δημόσιες. Μόνο ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για απειλές. Τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει.

Το θέμα δεν είναι βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος. Αν κάποιους πρέπει να απασχολήσει η συχνά προσβλητική και ακραία συμπεριφορά του, είναι την Ιερά Σύνοδο.

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή έχουν λογικευτεί οι πάντες». Του επέτρεψε να προσβάλλει το κράτος, τους λειτουργούς του και τις διαδικασίες του.

Η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να αποχαρακτηρίσει από «αρχαίο μνημείο» τεμάχιο στη Γεροσκήπου που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών κομμάτων, του επιστημονικού κόσμου, αμέτρητων πολιτών. Άφησε όμως και περιθώρια για πολλά ερωτηματικά και συνειρμούς. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις του Αρχιεπισκόπου με σκανδαλωδώς ευνοιοκρατικό τρόπο, προσπαθώντας μάλιστα να μας πείσουν ότι είναι «αυτονόητος».

Δεν μπορούν όμως να κρύβονται πίσω από τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας όταν σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι η ευαισθησία τους είναι επιλεκτική.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ”αποχαρακτηρίστηκε” αρχαιολογικός χώρος, ενώ το θέμα ακόμα εξετάζεται. Σε κανένα άλλο παρόμοιας φύσης αίτημα -πολιτών ή και επιχειρήσεων- δεν υπήρξε τέτοια σπουδή.

Στην περιοχή δεν βρέθηκαν απλώς «κάποια κεραμικά». Τα ευρήματα υποδείκνυαν την ανάγκη δοκιμαστικών αρχαιολογικών τομών και από αυτές έχει διαφανεί η ύπαρξη ενός μεγάλου κτιρίου από την ελληνιστική περίοδο. Η όποια αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει προτού ολοκληρωθεί η διερευνητική ανασκαφή.

Η Επιτροπή Εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εντοπίσει προβληματικά σημεία, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θέτει θέμα ασφάλειας πτήσεων λόγω του ύψους της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Η πρόνοια του συντάγματος για συναίνεση της Εκκλησίας δεν αναιρεί την υποχρέωσή της για προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς. Άλλωστε, είμαι βέβαιη ότι ο λόγος που μπήκε η συγκεκριμένη πρόνοια στο σύνταγμα δεν ήταν για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας.

Και έχει μετά και το θράσος να δηλώνει (ο Αρχιεπίσκοπος) ότι κοινός στόχος πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να είναι η διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Όταν βέβαια ο «εχθρός» είναι άλλος.

Υστερόγραφο: Ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, επιχείρησε με ζέση χθες, από τις συχνότητες του «Άστρα», να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης. Δεν θα σχολιάσω την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της παρέμβασής του. Ο εκφοβισμός όμως δημοσιογράφων είναι απαράδεκτος.