Ειρήνη στην Κύπρο, ειρήνη στον κόσμο

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υπέγραψαν κοινή δήλωση για αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο. Πρόκειται για ένα γενικό κείμενο το οποίο δεν προσδιορίζει ακριβώς ποια μέτρα θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλ’ αυτά, η συνάντηση των δύο ηγετών παραμένει ένα ιστορικό γεγονός που προωθεί την ειρήνη στην περιοχή. Παράλληλα όμως, σε ένα παιχνίδι ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, o Τραμπ απέσυρε μονομερώς την υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποπυρηνικοποίησης με το Ιράν, οδηγώντας την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε βαθύτερη ανασφάλεια και κίνδυνο για την ειρήνη. Η απόφαση Τραμπ καθορίστηκε από τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται συμμαχίας χωρών του κόλπου και η οποία επεμβαίνει στρατιωτικά και πραγματοποιεί επιθέσεις στην Υεμένη. Και ενώ οι διεθνείς οργανώσεις και οι μεγάλες δυνάμεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και ο ΟΗΕ δηλώνει πως η Υεμένη είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με 7 εκ. ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια του λιμού και 2000 νεκρούς από χολέρα, οι ΗΠΑ πούλησαν το 2017 οπλισμό ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία. Το Ηνωμένο Βασίλειο 4 δις (2016), η Γαλλία 1,5 δις, η Γερμανία περίπου 600 εκατομμύρια. Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα μεταξύ άλλων έχουν και εκείνες μέρισμα στον εξοπλισμό μιας συμμαχίας που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση την οποία βίωσε ποτέ η ανθρωπότητα.

Η απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ενδεικτική της υποκρισίας, αφού αποτελεί γεγονός πως το Ισραήλ αποδεδειγμένα διαθέτει παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο και δεν υπογράφει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εθελοτυφλούν όταν στην Παλαιστίνη η σφαγή των Παλαιστινίων συνεχίζεται από τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Μόνο τους τελευταίους μήνες οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 60. Μεταξύ τους βρέφη, παιδιά και νοσοκόμοι. Η περιοχή της Γάζας, μέσω του αποκλεισμού της από αέρα, γη και θάλασσα, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου με 2 εκατομμύρια άτομα να διαμένουν εκεί χωρίς επαρκή υδροδότηση και ηλεκτροδότηση. Η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις επιθέσεις της ενάντια στους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ. Στη Συρία οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές συνεχίζουν τη δράση τους απειλώντας ακόμα τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν ορατό κίνδυνο για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Στην Κύπρο όμως, αντί η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού να προτάξει θέσεις αρχών ενάντια στον πυρηνικό εξοπλισμό, τον πόλεμο στη Συρία, ενάντια στη σφαγή των Παλαιστινίων, ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, βυθίζεται στην ένοχη σιωπή. Δεν παίρνει δήθεν θέση για τον πόλεμο στη Συρία και δεν απαντά ξεκάθαρα για τη χρήση των βρετανικών βάσεων στον πόλεμο, στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, μπορούν να εξοπλιστούν μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα.

Ως Κύπρος, ως λαός, δεν μπορούμε παρά να αγωνιζόμαστε συνεχώς ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δεν μπορούμε παρά να ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλα εκείνα τα αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Και αυτό απέδειξε για ακόμα μια φορά η μεγαλειώδης πορεία ειρήνης που διοργανώθηκε από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Με αίτημα την απομάκρυνση των «βάσεων του θανάτου», χιλιάδες συμπατριωτών μας περπάτησαν τα 5 χιλιόμετρα της πορείας στέλνοντας μήνυμα ειρήνης στην Κύπρο και τον κόσμο.

Στην έκκληση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης ανταποκρίθηκε το ΑΚΕΛ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, πάρα πολλά κινήματα από την Κύπρο, εκπρόσωποι των Εθνικών Συμβουλίων Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Ελλάδας, Συρίας, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Βρετανίας, της Σερβίας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Φράνσις Βουρτς, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ύφεση και την Ειρήνη Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλες προσωπικότητες του αντιπολεμικού κινήματος.

Μέσω της μαζικής πορείας ειρήνης στης βρετανικές βάσεις ο κυπριακός λαός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους λαούς, την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίθεσή του για την παρουσία των Βάσεων στην Κύπρο. Τέλος, διατράνωσε τη θέλησή του για ειρήνη στην Κύπρο, ειρήνη στον κόσμο.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ/ αντιπρόεδρος ΕΕΑ/ΒΠΑ

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.