Ήρθαν οι πρώτοι περιορισμοί από το ΓεΣΥ στους γυναικολόγουςΑρκετά είναι τα ζητήματα που απασχολούν και πάλι τον τομέα της Υγείας. Από τη μια η κατάσταση που επικρατεί μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια και από την άλλη η εφαρμογή του ΓεΣΥ και τα προβλήματα που παρατηρούνται. Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα είναι αυτό των καταχρήσεων τόσο από πλευράς επαγγελματιών υγείας όσο και από πλευράς ασθενών.

Ήδη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προχωρήσει στην πράξη θέτοντας περιορισμούς μέσω πρωτοκόλλων ή με άλλους τρόπους ώστε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα. Η αρχή έγινε από χθες με τους γυναικολόγους και με την εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν αποφασιστεί έπειτα από διαβούλευση που έγινε μεταξύ ΟΑΥ και γυναικολογικής και μαιευτικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΟΑΥ, κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση του καταλόγου δραστηριοτήτων της γυναικολογίας/ μαιευτικής, καθώς και η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας από γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τη διενέργεια των τεστ Παπανικολάου, όπου τίθενται χρονικοί περιορισμοί και προϋποθέσεις για την επανάληψη της εξέτασης για κάθε γυναίκα, διάφορους τύπους υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, περιορισμούς στις μαστογραφίες κ.λπ. Επίσης ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαβούλευση με καρδιολόγους, οφθαλμίατρους και γαστρεντερολόγους και οι περιορισμοί που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΟΚΥπΥ: Τρέχουν να προλάβουν

Άμεση ήταν η αντικατάσταση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μετά την παραίτηση του κ. Αλέκου Σταμάτη. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το διορισμό του κ. Μάριου Παναγίδη στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. έπειτα από πρόταση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου. Όπως αναφέρθηκε, ο κ. Παναγίδης έχει μακροχρόνια εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών αντίστοιχου οικονομικού και διοικητικού μεγέθους με τον ΟΚΥπΥ.

Μέχρι τώρα συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ως μέλος και, συνεπώς, είναι καλός γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τον ΟΚΥπΥ και του μέχρι τώρα χειρισμού τους. Επίσης για τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή έχει επιλεγεί ο κ. Πολύκαρπος Βότσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση αντικατάσταση του κ. Σταμάτη, ενώ, όπως είπε, οι ασθενείς επιθυμούν να τεθούν εκ νέου μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και πώς αυτή προχωρά. Ο κ. Κουλούμας τόνισε ότι θα πρέπει το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και να κατέβει στα νοσοκομεία, να δει την κατάσταση, να θέτει στόχους και να συντονίζει ώστε αυτοί να υλοποιούνται. Προβληματισμό πάντως εκφράζουν οι επαγγελματίες υγείας, αφού η παραίτηση ήρθε σε μια κρίσιμη ώρα και εν μέσω του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει πως τους τελευταίους 10 μήνες είναι η τρίτη αποχώρηση ατόμου από την ηγετική πυραμίδα του ΟΚΥπΥ και ως εκ τούτου η πολιτεία θα πρέπει να θέσει τα αναγκαία ερωτήματα και να διερευνήσει τις αιτίες που τις έχουν προκαλέσει και παράλληλα να εκτιμήσει την προοπτική επιτυχίας.

Ελένη Κωνσταντίνου