Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε πάλι το λογαριασμό…

Έλα στο Google News

Της Έλπις Γεωργίου

 

Θα επιχειρήσω μέσα από αυτές τις γραμμές να παρουσιάσω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Θα παραθέσω κάποια στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά όταν κανείς τα διαβάζει όλα συγκεντρωμένα, εκτιμώ ότι μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος και τι μας περιμένει. Προσωπικά από την 1η στιγμή που έγινε το 1ο ολικό lockdown και το κράτος έδινε στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ήμουν απόλυτα σίγουρη ότι θα ερχόταν η ώρα που ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να ξοφλήσει το λογαριασμό. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που δεν γνώριζα ήταν το συνολικό κόστος αυτού του λογαριασμού που θα πληρώσω εγώ, εσείς, αυτοί και οι άλλοι… Και για να είμαστε σωστοί επειδή οι κυβερνήσεις όλων των χωρών ακολούθησαν παρόμοια πρακτική και διάβασα ότι δόθηκαν τρισεκατομμύρια ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι οι λαοί θα πρέπει να πληρώσουν αυτόν το λογαριασμό! Ας έρθουμε όμως στα δικά μας και ας δούμε αναλυτικά κάποια στοιχεία και αριθμούς.

Μεγάλη αύξηση της τιμής αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών (οικοδομικός σίδηρος, δομικός χάλυβας, ξυλεία, χαλκός, πλαστικά κ.ο.κ.). Η πανδημία, λένε οι ειδικοί, οδήγησε σε αυξημένα ναύλα, αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά με αποτέλεσμα να έχουμε αυξήσεις στην τελική τιμή του κάθε υλικού. Σήμερα όσοι επιχειρήσουν να κτίσουν θα πληρώσουν μέχρι και 20% περισσότερο από όσα υπολόγισαν. Επίσης, σύμφωνα με την ΑΗΚ, η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει το 35%. Τα τιμολόγια ρεύματος επιβαρύνονται και με το κόστος της αγοράς ρύπων, που εκτιμάται στα 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ποσό το πληρώνουμε όλοι εμείς, γιατί μέχρι σήμερα το κράτος και η ΑΗΚ δεν έκαναν αυτά που έπρεπε και εξακολουθεί η Κύπρος να καίει πετρέλαιο για να παράξει ρεύμα.

Πέρσι τέτοια εποχή, η τιμή της βενζίνης ήταν περίπου στο 1,10 ευρώ, σήμερα είναι στο 1,33. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Ιανουάριος-Αύγουστος 2021) λένε τα εξής: η βενζίνη αυξήθηκε κατά 20,81%, το πετρέλαιο 17,25% και το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 15,27%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου, από τον Σεπτέμβριο έχουμε αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά. Μάλιστα, ο δείκτης τιμών στα λαχανικά αυξήθηκε κατά 41,98%.

Λέει πολλά το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Κύπρο εκτοξεύτηκε στο 5% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 1,59% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι ενώ καταγράφονται όλες αυτές οι αυξήσεις, τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον μέσο μισθό στην Κύπρο δείχνουν ότι μέσα στο 2021 μειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το 2020.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.