Ήρθε η σειρά του «μαυρόλαδου»

Σε πρώιμα στάδια κατοχύρωσης βρίσκεται το κυπριακό προϊόν

Σε διαδικασία εξέτασης κατά πόσο το μαυρόλαδο μπορεί να ενταχθεί στον κατάλογο προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή των προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Κώστα Καδή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, το Τμήμα Γεωργίας έχει προβεί σε μελέτη των εφαρμοζόμενων ευρωπαϊκών διατάξεων στην περίπτωση του ελαιόλαδου.

Επίσης πριν από την οποιαδήποτε ενέργεια για εγγραφή του μαυρόλαδου υπό τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, έχει γίνει επικοινωνία με την Υγειονομική Υπηρεσία, ως αρμόδια αρχή, για την εφαρμογή και τον έλεγχο της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο είναι το Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου για τις χημικές και βιολογικές αναλύσεις τροφίμων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουν εξασφαλιστεί και αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγμα μαυρόλαδου, ούτως ώστε να τύχει χημικής ανάλυσης. Με την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων, το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες θα ενημερώσει κατά πόσον πληρούνται οι σχετικές διατάξεις για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στο σύστημα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Tι είναι το μαυρόλαδο;

Το μαυρόλαδο πήρε τ’ όνομά του από το όντως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο, χρώμα που αποκτά λόγω του τρόπου παρασκευής του. Πρόκειται για είδος λαδιού που απαντάται μόνο στην Κύπρο και παραγόταν παραδοσιακά στην επαρχία Πάφου και την περιοχή Καρπασίας.

Σήμερα, αν και έχει ακόμα πιστούς οπαδούς, τείνει να εκλείψει, αφού για τις σημερινές γευστικές συνήθειες θεωρείται κακής ποιότητας λόγω της υψηλής του οξύτητας, η οποία αγγίζει το 5% αλλά και του τρόπου παραγωγής του. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, η εμφιάλωσή του έχει απαγορευθεί με νόμο από το 1983. Ωστόσο εξακολουθεί να παράγεται από μεμονωμένους παραγωγούς και να πωλείται χύμα στην ντόπια αγορά. Εμφιαλωμένο μαυρόλαδο υπάρχει στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πώς παράγεται;

Το μαυρόλαδο παραγόταν και παράγεται από τις συνήθεις κυπριακές ελιές. Με τη διαφορά ότι για την εξαγωγή του ακολουθείται άλλη μέθοδος από αυτήν που ισχύει για το συνηθισμένο ελαιόλαδο. Η συγκομιδή του καρπού αρχίζει γύρω στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά το μάζεμα, αντί οι ελιές να μεταφερθούν κατευθείαν στο ελαιοτριβείο, όπως συμβαίνει για το σύνηθες λάδι, μεταφέρονται στο σπίτι όπου τις βράζουν σε μεγάλα καζάνια. Αφού τις κοχλάσουν για λίγο, στη συνέχεια τις απλώνουν σε κουβέρτες στον ήλιο για να στεγνώσουν και να αφυδατωθούν. Έπειτα τις παίρνουν στο ελαιοτριβείο. Στην Καρπασία συνήθιζαν να φουρνίζουν τις ελιές αντί να τις βράσουν. Το μαυρόλαδο, ως πιο παχύρρευστο, είχε καθιερωθεί στη λαϊκή αντίληψη ως πιο θρεπτικό.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy