Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Μια νέα Βουλή που θα σταθεί ανάχωμα στις αυθαιρεσίες και στην απληστία των τραπεζών οραματίζεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης. «Είναι καιρός να προστατεύσουμε τον απλό άνθρωπο», διαμηνύει στη συνέντευξή του στη «Χ» στην οποία εκτιμά ότι βασικό διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών είναι να ξαναβρεί την ελπίδα του ο κυπριακός λαός. Ο Α. Πασιουρτίδης κατακεραυνώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην οποία καταλογίζει και μεροληπτική στάση απέναντι στη Λάρνακα. Στέλνει επίσης μήνυμα ενάντια στην αποχή τονίζοντας προς τους νέους ότι έχουν καθήκον να μην επιτρέψουν στους λίγους να δεσμεύσουν τους πολλούς με την ψήφο τους.

Τι σημαίνει για σένα η συμπερίληψή σου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και τι μπορεί να προσδοκά ο ευρύτερος κόσμος της Αριστεράς από το ΑΚΕΛ;

Είναι τεράστια τιμή, αλλά συνάμα και πρόκληση για μένα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Το ΑΚΕΛ, μέσα από την 90χρονη ιστορία του, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών του απλού ανθρώπου, τον οποίο διαχρονικά υπηρετεί και για τα συμφέροντα του οποίου καθημερινά παλεύει και αγωνίζεται, τόσο ψηλά ώστε η ευθύνη που βρίσκεται πλέον στους ώμους μας είναι πολύ βαριά. Τους διαβεβαιώνουμε όμως ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους και για να καταστούμε αντάξιοι αυτής της τιμημένης ιστορικής διαδρομής. Ο ευρύτερος κόσμος της Aριστεράς, αλλά και ο κάθε Κύπριος πολίτης να είναι σίγουρος ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει η μοναδική πολιτική δύναμη που θα στέκεται ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να μάχεται υπέρ των φτωχών, υπέρ των μη προνομιούχων και υπέρ του κάθε αδικημένου ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας και θα εξακολουθήσει να πολιτεύεται με ήθος και αξιοπρέπεια τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής όπως πράττει από την ημέρα της ίδρυσής του.

Ποιο θεωρείς το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;

Το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να επανέλθει η ελπίδα σε κάθε συμπατριώτη μας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέσα από την ψήφο μας ενδυνάμωση του μόνου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος μπορεί να θέσει φραγμό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, στη βάθυνση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και στην αύξηση των κοινωνικών ανισορροπιών. Η μεσαία τάξη έχει πλέον εκλείψει και κάθε μέρα που περνά οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ζούμε σε ένα κράτος όπου ο άνθρωπος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και του οποίου στόχος είναι η ευημερία των αριθμών και όχι των πολιτών του.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αναγκάσει τα τελευταία 2 χρόνια περισσότερους από 30.000 συμπατριώτες μας να ξενιτευτούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην κατατάσσοντάς μας στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τη μετανάστευση. Ενας στους τρεις νέους είναι άνεργος και απογοητευμένος σχετικά με το μέλλον του. Βασικό διακύβευμα λοιπόν αυτών των εκλογών είναι και η επιστροφή των παιδιών, των πατεράδων, των συγγενών και των φίλων μας πίσω στην πατρίδα τους, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε κάθε συμπατριώτης μας να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και ελπίδα στον τόπο του. Εχουμε επίσης καθήκον να εξαλείψουμε την απαξίωση προς την πολιτική και τους θεσμούς.

Μέσα από την εμπλοκή σου στο Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων ως νομικός σύμβουλος ποια η εκτίμησή σου για τις ευθύνες των τραπεζών για τη σημερινή κατάσταση και ποια η σημασία της σύνθεσης της νέας Βουλής για την αντιμετώπιση της ισχύος των τραπεζών και την προστασία των πολιτών;

Οι ευθύνες των τραπεζών για τη σημερινή κατάσταση είναι αδιαμφισβήτητες και δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήματα προς υπεράσπισή τους. Οι τράπεζες ανέκαθεν είχαν ως μοναδικό στόχο τα κέρδη και τα τελευταία χρόνια έκαναν τα πάντα για να είναι αυτά τα κέρδη όσο το δυνατόν μεγαλύτερα. Δυστυχώς όμως για τον κυπριακό λαό, η αλαζονεία τους και το γεγονός ότι ουδέποτε είχαν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά τους αριθμούς οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Ακόμα και τώρα όμως κάποιοι αρνούνται να βάλουν ως προτεραιότητά τους τον απλό άνθρωπο, ο οποίος εν μία νυκτί είδε τις οικονομίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο οποίος ζει καθημερινά με τον κίνδυνο να χάσει και το τελευταίο του καταφύγιο, το ίδιο του το σπίτι.

Πρακτικό παράδειγμα και αυτό το γνωρίζω προσωπικά μέσα από τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους πελατών μου για αναδιάρθρωση των δανείων τους είναι το γεγονός ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα στις πλείστες των περιπτώσεων ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς και σπάνια λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Η στάση των τραπεζών και οι διαδικασίες τους είναι τυποποιημένες και ανελαστικές σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι γάγγραινα για την κοινωνία. Επομένως η νέα Βουλή θα κληθεί να προστατεύσει αυτή την κατηγορία ανθρώπων και γενικά τους πολίτες, να αποκαταστήσει τις κοινωνικές αδικίες που δημιούργησαν οι τράπεζες και να βάλει ένα τέλος στην ψήφιση νομοσχεδίων για τη διάσωση των τραπεζών. Ηρθε επιτέλους ο καιρός να σώσουμε τον απλό άνθρωπο.

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι βασικότερες προκλήσεις των εκπροσώπων της επαρχίας Λάρνακας στο νέο κοινοβούλιο;

Η προσέλκυση του καζίνο στην επαρχία μας είναι βασική πρόκληση, αφού θα αλλάξει το χαρακτήρα της πόλης προς το καλύτερο. Περαιτέρω, θα πρέπει να παλέψουμε για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας σύμφωνα με τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που μας έχουν δοθεί. Επίσης θα πρέπει να απαιτήσουμε τη στέγαση πανεπιστημιακής σχολής ώστε να μετατραπεί η Λάρνακα εν μέρει σε φοιτητούπολη με πολλαπλά οφέλη. Προσωπικά το όνειρό μου είναι μια μέρα όλοι οι Κύπριοι να ζηλεύουν την πόλη μας, αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται την Κύπρο εξαιτίας της Λάρνακας. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα αν τουρίστες αναγκάζονταν να αναζητήσουν κατάλυμα σε άλλη πόλη λόγω του ότι η Λάρνακα είναι υπερπλήρης. Εφτασε ο καιρός λοιπόν να διεκδικήσουμε δυναμικά και να κατακτήσουμε αυτά που δικαιούται η πόλη και η επαρχία μας.

Πώς αξιολογείς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Λάρνακα με δεδομένες και τις εξαγγελίες Αναστασιάδη τον περασμένο Ιούλιο;

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα περισσότερα έργα ανάπτυξης που αφορούν τη Λάρνακα είχαν εξαγγελθεί, εγκριθεί και τροχιοδρομηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η σπουδή του κ. Αναστασιάδη να εξαγγείλει έργα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φανερώνει ξεκάθαρα την προσπάθειά του να χρυσώσει το χάπι για το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη μετατροπή της πόλης μας σε μια βιομηχανική πόλη. Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Λάρνακα ως φτωχό συγγενή και ως πόλη δεύτερης κατηγορίας.

Ανέκαθεν η Λάρνακα φορτωνόταν με έργα και εγκαταστάσεις τα οποία απέρριπταν οι άλλες πόλεις χωρίς κανένα αντισταθμιστικό. Η αίσθησή μου είναι ότι τη Λάρνακα την αγαπούν μόνο οι κάτοικοί της και κανείς άλλος. Και αυτό είναι μέγα λάθος. Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια πανέμορφη πόλη, η οποία αδικείται τόσο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά πολλές φορές και από τους ίδιους τους τοπικούς της άρχοντες, οι οποίοι δεν διεκδικούν με σθένος και αποφασιστικότητα αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν. Μου είναι αδιανόητο να ζω σε μια ευρωπαϊκή πόλη το 2016, η οποία με την πρώτη νεροποντή πλημμυρίζει και κλείνουν οι δρόμοι. Μου είναι αδιανόητο να ζω σε μια πόλη, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και δεν μπορεί να πείσει τους τουρίστες που καταφθάνουν να παραμείνουν σε αυτή. Μου είναι αδιανόητο να ζω σε μια πόλη που διαθέτει ένα λιμάνι, το οποίο φυτοζωεί. Μου είναι αδιανόητο να ζω σε μια πόλη στην οποία οι αξιοπρεπείς δρόμοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ποιο είναι το μήνυμά σου στους ψηφοφόρους και ειδικά στους νέους με δεδομένη την απαξίωση στην πολιτική που τροφοδοτείται κυρίως από τα φαινόμενα διαφθοράς;

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πώς νιώθουν οι νέοι αφού ανήκω στην ίδια γενιά η οποία με πολλές θυσίες κατάφερε να καταρτιστεί επαγγελματικά, να αποκτήσει πτυχία και να δημιουργήσει τις προοπτικές για ένα ευοίωνο μέλλον. Δυστυχώς όμως αυτές μας οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και η σημερινή κατάσταση αναγκάζει πολλούς νέους και όχι μόνο να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, να δουλεύουν με μισθούς πείνας και να ζητούν δανεικά από τους γονείς τους για να ζήσουν.

Προσωπικό μου όραμα είναι να αντιπροσωπεύσω επάξια τη γενιά μου, η οποία λανθασμένα θεωρείται άπειρη και ανίκανη να κατέχει πολιτικά αξιώματα, αφού θεωρώ ότι η πολιτική σκηνή της χώρας μας χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό, ήθος και αξιοπρέπεια. Η απαξίωση γεννήθηκε, διογκώθηκε και συντηρείται εξαιτίας συμπεριφορών, οι οποίες δεν συνάδουν με τους θεσμούς τους οποίους κάποιοι καλούνται να υπηρετήσουν. Το επίπεδο ορισμένων πολιτικών φαίνεται να οδεύει προς τον πάτο συμπαρασύροντας μαζί του και την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Η διαφθορά και η διαπλοκή βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και τα προσωπικά συμφέροντα αποτελούν οδηγό για κάθε πολιτική πράξη μιας μερίδας αξιωματούχων. Στόχος όλων των νέων πολιτικών, αλλά και των πολιτικών γενικά, θα πρέπει να είναι μέσα από τη δράση τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους αντιπροσώπους τους και να ανεβάσουν και πάλι το επίπεδο της πολιτικής σκηνής του τόπου εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Είτε με είτε χωρίς αποχή η Βουλή θα συγκροτηθεί. Αρα κατά τη γνώμη μου είναι πολύ χειρότερο τους 56 βουλευτές να τους εκλέξουν μερικοί δεσμεύοντας με την ψήφο τους και τους υπόλοιπους που θα απέχουν.