Παράθυρα

Εις το Κολόσσιν και εις τα καστελλία: Σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις

Το βιβλίο της Νάτιας Αναξαγόρου Εις το Κολόσσιν και εις τα καστελλία: Σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις, έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, είχε ως στόχο την τεκμηρίωση της ομώνυμης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο εντός του Κάστρου του Κολοσσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης. «Ωστόσο», όπως αναφέρει και το δελτίο Tύπου, «το βιβλίο αυτό εξελίχθηκε ουσιαστικά σε έναν τόμο με αυθυπαρξία και αυτοτέλεια». Είναι δίγλωσσο, με κείμενα γραμμένα στην Ελληνική και την Αγγλική, συνοδευόμενα με πλούσιο φωτογραφικό που αποτυπώνει το έργο σημαντικών Κυπρίων εικαστικών. Μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες, σκιαγραφείται με ευφάνταστη πρωτοτυπία και μια ξεχωριστή αισθητική η ιστορία του Κάστρου του Κολοσσίου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος-ερευνήτρια κ. Σκεύη Τσιάκκα, η οποία και γράφει για το βιβλίο πως «αποτελεί μια συνθετική έρευνα αξιώσεων, που αναδιπλώνει σε μια συναρπαστική διήγηση την ιστορική διαδρομή του σημαντικότερου σταυροφορικού μνημείου της περιφέρειας Λεμεσού από τις αρχές του 13ου αιώνα. […] Μέσα από τη μελέτη της Νάτιας Αναξαγόρου αποκαλύπτονται, εν πολλοίς, άγνωστα στοιχεία για το Κάστρο και την ιστορία του, ενώ αποσαφηνίζονται αρκετές παρερμηνείες διαφόρων πτυχών του».

Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης του Οκτωβρίου του 2015 Εις το Κολόσσιν και εις τα καστελλία, που απoτέλεσε και τον τίτλο του βιβλίου, είναι παρμένος από το χρονικό του Γεωργίου Βουστρωνίου, που αφηγείται τη συνωμoσία που διεπράχθη το 1473 ενάντια στο καθεστώς της τελευταίας Λουζινιανής βασίλισσας της Κύπρου, της Ενετής Αικατερίνης Κορνάρο.

Στο βιβλίο αναλύονται όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση συνδέοντάς τα με το ίδιο το Κάστρο και την ιστορία του. Γίνονται έτσι αναφορές, με φωτογραφίες, σε έργα του Aγγελου Μακρίδη, Γιώτας Ιωαννίδου, Παναγιώτη Κακογιάννη, Μαρίας Λιανού, Eφης Σαββίδου, Αντώνη Νεοφύτου, Παναγιώτη Βίττη, Γλαύκου Κουμίδη, Κλίτσας Αντωνίου, Μαριάννας Κωνσταντή, Μαρίας Λιανού, Ελίνας Ιωάννου, Τατιάνας Φεραχιάν, Θεόδουλου Γρηγορίου, Λευτέρη Ολύμπιου, Κωνσταντίνου Ζαννέτου, Λευτέρη Τάπα, Στας Παράσχου, Κλίτσας Αντωνίου, Μελίνας Σουκιούρογλου, Νίκου Χαραλαμπίδη και Αλέξανδρου Πισσούριου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στις 7:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Aγιος Ανδρόνικος» στο Κολόσσι, το οποίο εγκαινιάζεται την ίδια μέρα από τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλο Παρασκευά.

(Στο εξώφυλλο έργο του Aγγελου Μακρίδη)