Εισαγωγή ηλεκτρονικών εκποιήσεων και ευκολίες για πώληση δανείων ζητά η ΚΤ

Δάνεια €1,25 δισ. με υποθήκη πρώτη κατοικία απειλούνται άμεσα με εκποίηση

Εισαγωγή ηλεκτρονικών εκποιήσεων καθώς και αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο τη διευκόλυνση της πώλησης δανείων, ζητά μεταξύ άλλων η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με σημείωμα της ΚΤ το οποίο κατατέθηκε χθες στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της ΚΤ, τα εργαλεία τα οποία εφαρμόζει η Κύπρος είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, με εξαίρεση το νομικό πλαίσιο που αφορά τις τιτλοποιήσεις το οποίο ακόμη δεν έχει θεσπιστεί.

«Η διαφορά (της Κύπρου και των άλλων χωρών) είναι στην αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου και στην ευκολία με την οποία οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά», όπως αναφέρεται.

Η ΚΤ ζητά την προώθηση αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα. Μάλιστα φέρνει το παράδειγμα της «εισαγωγής των ηλεκτρονικών εκποιήσεων» στην Ελλάδα.

Αναφέρει επίσης ότι «οι πωλήσεις δανείων στην Κύπρο γίνονται πολύ πιο δύσκολα μεταξύ άλλων λόγω και της πολυπλοκότητας του συστήματος εξασφαλίσεων, δηλαδή της ύπαρξης κοινών εξασφαλίσεων καθώς και της πολύ αυστηρής εφαρμογής της οδηγίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Ακόμη, η ΚΤ αναφέρει ότι «η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας πρέπει να ενδυναμωθεί ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί με ταχύτητα δυσπραγούντες οφειλέτες οι οποίοι αιτούνται συμμετοχής σε σχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας». Επιπρόσθετα, η ΚΤ ζητά αλλαγές και στα δικαστήρια, ώστε να εκδίδονται πιο γρήγορα αποφάσεις που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει «η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης καθυστερεί πάρα πολύ και αποτελεί αντικίνητρο σε οφειλέτες για να συνεργαστούν. Συνεπώς», προσθέτει, «ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου αποτελούν αδήριτη ανάγκη».

«Καμιά προστασία πρώτης κατοικίας»

Εν τω μεταξύ η ΚΤ παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε προστασία σε διαδικασία εκποίησης» για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Όπως σημειώνει η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπάρχει μόνο στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και τα σχέδια απαλλαγής οφειλών, της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο αφορά πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 300 χιλ. ευρώ και ύψος δανείου 350 χιλ. ευρώ, για μη συναινετικά σχέδια αποπληρωμής. Για τα συναινετικά σχέδια, προσθέτει, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας οφείλει να εξετάσει μόνο κατά πόσο είναι εφικτή η προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Δεν υπάρχει όμως οποιαδήποτε προστασία σε διαδικασία εκποίησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΜΕΔ 3 δισ. ευρώ στη ΣΚΤ με υποθήκη πρώτη κατοικία

Κατά τη χθεσινή συνεδρία κατατέθηκαν στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού με υποθήκη την κύρια κατοικία, τα οποία σε συνάρτηση με τις αλλαγές οι οποίες δρομολογούνται, προκαλούν τρόμο.

Συγκεκριμένα στη ΣΚΤ υπάρχουν 3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία. Μάλιστα από αυτά 1,25 δισ. ευρώ είναι συνήθη στεγαστικά κάτω των 350 χιλ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη τερματισμένα και κινδυνεύουν με άμεση εκποίηση.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε χθες ότι ετοιμάζονται πέντε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σπάσιμο του Συνεργατισμού ευνοεί και η Φρανκφούρτη

Κυνική παραδοχή ΥΠΟΙΚ: Ήταν ουτοπία εξαρχής η επιστροφή της ΣΚΤ στην κοινωνία

Σπάσιμο της ΣΚΤ και μεταφορά των καλών στοιχείων σε άλλη κυπριακή Τράπεζα, ευνοεί και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Μιλώντας χθες ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Φρανκφούρτη φαίνεται να ευνοεί το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» ΣΚΤ με άλλη κυπριακή τράπεζα.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός να προκρίνει πρόταση που προνοεί διαχωρισμό της ΣΚΤ, έστω και αν έχει ενώπιόν του άλλη πρόταση για το σύνολο της τράπεζας.

Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, ο οποίος είπε ότι δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων που υπάρχουν για τη ΣΚΤ, η επιλογή της συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή στο κεφάλαιο της ΣΚΤ δεν είναι στο τραπέζι.

Εν τω μεταξύ ο Χ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι εξ αρχής δεν ήταν εφικτή η επιστροφή της ΣΚΤ στην κοινωνία, όπως δεσμεύτηκε το 2013 και το 2016. Ήταν «ουτοπία» η επιστροφή του Συνεργατισμού απάντησε κυνικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις αποφάσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού φορτώνοντας τις ζημιές στους πολίτες.

Ακόμη σχολιάζοντας την αναφορά του Χ. Γεωργιάδη ότι ετοιμάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, ο Αρ. Δαμιανού υπέδειξε ότι τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές, έρχονται εκποιήσεις.

Δάνεια εκατομμυρίων με πρακτικές… Βγενόπουλου

Δάνεια εκατομμυρίων χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις παραχώρησε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, σε τρεις περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών.

Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες κατά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, μετά από ερώτηση της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατά πόσο η ΣΚΤ τον Δεκέμβριο του 2017 παραχώρησε δάνεια συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ σε εταιρεία, χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης επιβεβαίωσε την καταγγελία, ενώ απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της Ε. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη δύο παρόμοιες περιπτώσεις.

Για την παραχώρηση δανείων εκατομμυρίων χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις φαίνεται ότι δεν ήταν ενήμερη ούτε η Κεντρική Τράπεζα, αφού το ανώτατο στέλεχος της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι το πιο πάνω φαινόμενο θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Όπως είπε σε κανονικές τράπεζες στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια προϊόντα. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από την αγορά και τις εμπειρίες της κάθε τράπεζας. «Κατά πόσο η ΣΚΤ έχει (τις εμπειρίες), δεν το ξέρω.

Θα είναι αντικείμενο ελέγχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Μπαίνουν σ’ έναν τομέα που δεν έχουν εμπειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Δημητρίου.

Η Ε. Χαραλαμπίδου σχολίασε ότι αυτές οι πρακτικές θυμίζουν τις εποχές Βγενόπουλου, με τα θαλασσοδάνεια τα οποία πλήρωσε πολύ ακριβά η Κύπρος.

Π. Ιωάννου: Υπάρχουν και κακοεισπράκτορες

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία έγινε αναφορά και στην περίπτωση της διαγραφής δανείου συζύγου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε για το συγκεκριμένο δάνειο υπήρχε απόφαση διαιτησίας από το 2003, αλλά για άγνωστο λόγο δεν καταχωρήθηκε ποτέ στο δικαστήριο. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αλλά ότι ουδείς γνωρίζει πόσες είναι αυτές.

Σχολιάζοντας ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι εκτός από τους κακοπληρωτές, φαίνεται ότι υπάρχουν και κακοεισπράκτορες.

Η ΕΚΤ από το 2014 αξιολογεί αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ 

Η ΚΤ εισηγήθηκε αλλαγή μελών του ΔΣ αλλά ο Υπουργός Οικονομικών δεν το έπραξε 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2014 αξιολογεί αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως αποκάλυψε χθες το ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση η ΚΤ εισηγήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές στο ΔΣ της ΣΚΤ, αλλά ο τελευταίος δεν το έπραξε.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της συνεδρίας επιβεβαίωσε ότι σε μία περίπτωση υπήρξε παραίνεση από την ΚΤ για αλλαγή μελών του ΔΣ, χωρίς όμως ονομαστικές αναφορές.

Όπως είπε ζήτησε να του υποδειχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο η ΚΤ δεν επανήλθε επί του θέματος. Σχολιάζοντας ο Γ. Δημητρίου είπε ότι από το 2014 η ΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της καταλληλότητας των μελών της εταιρικής διακυβέρνησης, αφού αυτή η αρμοδιότητα έχει περάσει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Αυτός, πρόσθεσε, είναι ο λόγος που δεν προχώρησε στην υπόδειξη συγκεκριμένων προσώπων για αντικατάσταση.

Ανέφερε ωστόσο ότι λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς αρνητικές αξιολογήσεις της εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, εισηγήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές μελών του ΔΣ ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες στη Φρανκφούρτη.

Μάλιστα ανέφερε ότι από το 2014 η αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης της ΣΚΤ είναι «4», που είναι το πιο χαμηλό σημείο.

Ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι οι αξιολογήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σχετίζονται με την εποχή που υπήρχαν 18 ΣΠΙ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy