Ισχυρή νομική γνωμάτευση στη φαρέτρα των εκπαιδευτικών

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο διάλογο για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση η νομική γνωμάτευση που κατέχει η ΠΟΕΔ η οποία ουσιαστικά ανατρέπει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας περί νομικού κωλύματος στην κατοχύρωση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών.

Με τη συγκεκριμένη νομική γνωμάτευση ανά χείρας (όπως είχαμε ξαναγράψει) είχε προσέλθει η ΠΟΕΔ στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας την περασμένη βδομάδα, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. 

Το δικηγορικό γραφείο στο οποίο αποτάθηκε η ΠΟΕΔ γνωματεύει πως ο ισχυρισμός ότι δεν είναι νομικά επιτρεπτή η καθιέρωση «πλεονεκτήματος» για τους υπηρετούντες μή μόνιμους εκπαιδευτικούς, μπορεί να αποτελεί μια νομική άποψη, όχι όμως και απόλυτη ανάλογα με την περίπτωση. 

“Από την άλλη όμως υπάρχει η νομική αρχή ότι όσοι απέκτησαν κάποια δικαιώματα βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, αυτά θα πρέπει να διασφαλίζονται και όχι να ανατρέπονται από μεταγενέστερες νομοθεσίες”, αναφέρεται στη γνωμάτευση, εξηγώντας ότι οι υπηρετούντες μή μόνιμοι εκπαιδευτικοί εκρίθησαν δυνάμει της υπάρχουσας νομοθεσίας και ως κατέχοντες τα απαιτούμενα προσόντα κατετάγησαν στην ανάλογη σειρά του καταλόγου διοριστέων και δυνάμει τούτου εκλήθησαν ήδη και υπηρετούν στην εκπαίδευση.

“Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούνται ότι απέκτησαν δικαιώματα τα οποία θα ήταν δίκαιο και ορθό να διασφαλισθούν”.

Το δικηγορικό γραφείο σημειώνει ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται νομικά επιτρεπτό και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μεταβατική διάταξη στη νέα νομοθεσία ότι, για τους υπηρετούντες μή μόνιμους εκπαιδευτικούς κατά τον χρόνο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας ή/και υπηρέτησαν πριν την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας, θα εφαρμόζεται το υφιστάμενο σύστημα διορισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φαίνεται να υπάρχει αρκετή νομολογία υπέρ των μη μόνιμων εκπαιδευτικών η οποία ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη, εν αναμονή των εξελίξεων.

Επανατοποθέτηση του νομικού ερωτήματος;

Ο Κώστας Καδής εκφράζει δημόσια τη θέση ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να κατοχυρώσει αυτούς τους εκπαιδευτικούς λόγω νομικού κωλύματος. 

Επικαλείται νομική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας την ουσία της οποίας αμφισβητούν πλέον ανοιχτά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αφού κανείς δεν την έχει δει μέχρι σήμερα (κάποιοι αμφισβητούν και την ύπαρξη της). 

Οπως είχε ξαναγράψει η Χαραυγή παλαιότερα, πιθανότατα η γνωμάτευση να είναι “καθοδηγούμενη” με την έννοια ότι η Νομική Υπηρεσία γνωματεύει αυστηρά επί ενός πολύ συγκεκριμένου ερωτήματος. 

Εάν για παράδειγμα το ερώτημα ήταν εάν δημιουργείται ευνοιοκρατική μεταχείριση των Χ εκπαιδευτικών εις βάρος των Ψ εκπαιδευτικών, πιθανόν η απάντηση να είναι θετική. 

Εάν από την άλλη το ερώτημα ήταν εάν καταπατούνται τα δικαιώματα των υπηρετούντων πέραν ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη δημιουργία νέας νομοθεσίας, πιθανότατα η απάντηση να είναι και πάλι θετική. 

Ως εκ τούτου ίσως κριθεί σκόπιμο να επανατοποθετηθεί από τον Υπουργό Παιδείας το ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία έχοντας πλέον υπόψιν και τις υπόλοιπες νομικές πτυχές του θέματος.

Οι προθέσεις του Κώστα Καδή θα διαφανούν τις επόμενες μέρες με την επιστροφή του από το Κουβέϊτ, όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση του Υπ. Παιδείας και Αν. Εκπαίδευσης της Αραβικής χώρας.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy