Ισχυρές ενδείξεις για όργιο αισχροκέρδειας σε καύσιμα και τραπεζικές χρεώσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα, την ώρα που το τσουνάμι της ακρίβειας παρασέρνει ολόκληρη την αγορά


 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ισχυρές ενδείξεις για όργιο αισχροκέρδειας στους δύο πιο σημαντικούς τομείς που ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την οικονομία, τα πετρελαιοειδή και τις χρεώσεις των τραπεζών στα δάνεια, περιλαμβάνουν τα στοιχεία των αρμόδιων εποπτικών Αρχών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα, την ώρα που το τσουνάμι της ακρίβειας παρασέρνει ολόκληρη την αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, μετά το πρώτο σοκ λόγω του πολέμου οι τιμές των πετρελαιοειδών στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ επανήλθαν σε πτωτική πορεία και τους τελευταίους δύο μήνες (από τις 14/3 μέχρι τις 16/5) κατέγραψαν μειώσεις συνολικού ύψους μέχρι 35,8 σεντ το λίτρο. Παρά ταύτα, στην Κύπρο συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας αυξήσεις μέχρι 25,2 σεντ το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 19,6 σεντ, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος μειώθηκε κατά 8,0 σεντ. Επίσης, στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 25,2 σεντ, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 15 σεντ. Ακόμη, στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 16,9 σεντ, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 35,8 σεντ.


Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις χρεώσεις των τραπεζών στα δάνεια, αφού η Κύπρος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3,22% (πίσω από την Μάλτα με 4%), ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,49%. Δηλαδή οι κυπριακές επιχειρήσεις πληρώνουν διπλάσιο και βάλε τόκο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, στα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 2,15% (πίσω από την Ελλάδα 2,76%, Ιρλανδία 2,74% και Λετονία 2,41%), ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,47%. Δηλαδή τα νοικοκυρά πληρώνουν σε τόκο 46% περισσότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Οι δύο πιο πάνω παράμετροι -σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 39%- οδηγούν το τσουνάμι της ακρίβειας, το οποίο εντείνεται μέρα με τη μέρα και παρασέρνει ολόκληρη την αγορά. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι τον Απρίλιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κύπρο εκτινάχθηκε στο 8,6% (ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ – 7,4%), με τη χώρα να καταγράφει μάλιστα την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση τον τελευταίο μήνα (+3,1% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο), πίσω από την Εσθονία (+4,1%) και τη Μάλτα (+3,7%), την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ αυξήθηκε μόλις κατά 0,6%.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.