Ισχυρές ενδείξεις καρτέλ στις τιμές των καυσίμων

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές στην ΕΕ μειώθηκαν μέχρι 33,5 σεντ το λίτρο, αλλά στην Κύπρο αυξήθηκαν μέχρι 31,1 σεντ

Ισχυρές ενδείξεις για καρτέλ στα καύσιμα περιλαμβάνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει πλήρη κάλυψη στις εταιρείες, αφήνοντας τους καταναλωτές απροστάτευτους στο έλεος της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον τελευταίο μήνα οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων στα κράτη-μέλη της ΕΕ σημείωσαν μείωση μέχρι 33,5 σεντ το λίτρο. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια περίοδο οι τιμές στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση μέχρι 31,1 σεντ.

Τα στοιχεία εγείρουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τους ελέγχους, οι οποίοι διενεργούνται από τις κρατικές υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αδυναμία (αν όχι απροθυμία) της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη προσυνεννόηση μεταξύ των εταιρειών εισαγωγής καυσίμων.

Από την ανάλυση των στοιχείων της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή προκύπτουν τα ακόλουθα:

Βενζίνη 95 οκτανίων: Από τις 3 Μαρτίου 2022 (ημέρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα) μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 13 σεντ το λίτρο (από 1,357 ευρώ σε 1,487 ευρώ). Επίσης, κατά την περίοδο από τις 14/03 μέχρι τις 4/04 (για την οποία υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή) επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 5,3 σεντ, ενώ αντίθετα στην ΕΕ οι τιμές μειώθηκαν κατά 16,5 σεντ.

Πετρέλαιο κίνησης: Από τις 3 Μαρτίου 2022 μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 31,1 σεντ το λίτρο (από 1,415 ευρώ σε 1,726 ευρώ). Επίσης, κατά την περίοδο από τις 14/03 μέχρι τις 4/04 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 16,8 σέντ, ενώ αντίθετα στην ΕΕ οι τιμές μειώθηκαν κατά 16,7 σεντ!

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 3 Μαρτίου 2022 μέχρι την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 29,7 σεντ το λίτρο (από 0,962 ευρώ σε 1,259 ευρώ). Επίσης, κατά την περίοδο από τις 14/03 μέχρι τις 4/04 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 15,5 σεντ, ενώ αντίθετα στην ΕΕ οι τιμές μειώθηκαν κατά 33,5 σεντ!

Η καταγγελία του ΓΓ του ΑΚΕΛ και η κάλυψη της ΥΠΕΕΒ στις εταιρείες καυσίμων

Σημειώνεται ότι λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την εφαρμογή της μείωσης του φόρου στα καύσιμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, καταγγέλλοντας ότι «εν μία νυκτί αυξήθηκαν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα οι τιμές όλων των εταιρειών στα καύσιμα». Ζήτησε επίσης να γίνουν έλεγχοι για την αισχροκέρδεια, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Παρά ταύτα, η Ν. Πηλείδου στην απαντητική της επιστολή έδωσε πλήρη κάλυψη στις εταιρείες. Όπως ισχυρίστηκε, «οι μειώσεις που είχαν αποφασιστεί στις 3 Μαρτίου υιοθετήθηκαν, τόσο σε χοντρικό όσο και λιανικό επίπεδο. Ωστόσο, ένεκα των διεθνών εξελίξεων παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τα νέα ακριβότερα φορτία καυσίμων που παραλήφθηκαν στην Κύπρο να αντισταθμίσουν τις μειώσεις στο φόρο κατανάλωσης». Ανέφερε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν δικαιολογείται ο καθορισμός πλαφόν» στις τιμές των καυσίμων.

Πλαφόν με γνώμονα τα συμφέροντα του καταναλωτή

Επισημαίνεται πάντως ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, μετά την απάντηση της Υπουργού Ενέργειας. Αντίθετα, μερικές μέρες μετά κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε ο/η εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας να είναι υποχρεωμένος/η κατά τη λήψη της απόφασης για επιβολή ή όχι πλαφόν στα πετρελαιοειδή, να λαμβάνει υπόψιν «τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην αγορά», αλλά και να έχει ως γνώμονα τη «συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για την προστασία των καταναλωτών».

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, η δυνατότητα επιβολής πλαφόν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο/η εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας εκτιμά κατά την κρίση του/της ότι οι λιανικές τιμές πώλησης είναι πιο υψηλές απ’ ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Αντίθετα, με την πρόταση του Στ. Στεφάνου -σε περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή- ο/η εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας θα είναι υποχρεωμένος/η να λαμβάνει υπόψιν τα στοιχεία για την ακρίβεια, αλλά και -το πιο σημαντικό- να ενεργεί για προστασία των καταναλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υποχρεωμένος/η να λογοδοτεί στους καταναλωτές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy