Ισχυρή στήριξη στην Κύπρο από την 21η Διεθνή

Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

  • «Η ελευθερία και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ορόσημο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ισχυρή στήριξη στην Κύπρο στέλνει η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με δήλωση την οποία υπογράφουν 51 κόμματα από διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο.

Στη δήλωσή τους τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα τονίζουν τα εξής πέντε σημεία:

  1. Εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, οι οποίοι θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη των ηγετών του 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι και τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017 και το Πλαίσιο Γκουτέρες προκειμένου να επαναρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.
  2. Καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις μεθοδεύσεις που δρομολογούν στα Βαρώσια κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη μακρόχρονη αδιάλλακτη στάση της έναντι της Κύπρου και να δεσμευτεί για την απόσυρση του στρατού της από την Κυπριακή Δημοκρατία, την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως καθορίζει το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
  3. Απαιτούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη συμφωνημένη βάση και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατόν. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η διαιώνιση του στάτους κβο ή η απομάκρυνση από τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως αυτή συμφωνήθηκε, θα οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου.
  4. Αξιώνουν από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις οποίες μεθοδεύει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και δυσχεραίνει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
  5. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και στηρίζουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας του.

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υπενθυμίζουν ότι «το κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας». Επισημαίνεται επίσης ότι «το πραξικόπημα του 1974, το οποίο σχεδίασαν η ΣIA, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους και εκτελέστηκε από την ελληνική χούντα και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους της ΕΟΚΑ Β, χρησίμευσε ως το πρόσχημα για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ακόμη, τα κόμματα επαναλαμβάνουν ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιλύει τη διεθνή παρανομία που συντελέστηκε με την εισβολή η οποία συνεχίζεται με την παράνομη κατοχή και να αποκαθιστά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου». Επισημαίνεται επίσης ότι «η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου είναι συμφωνημένη και ότι αυτή θα προνοεί για την αποκατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, ότι θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επιπρόσθετα, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υπενθυμίζουν ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι ένα επανενωμένο κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια, ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος όπου κανένας τρίτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει. Αυτό, όπως επισημαίνεται, «σημαίνει ότι πρέπει να τερματιστεί η αναχρονιστική Συνθήκη Εγγύησης του 1960, να αποκλείεται κάθε δικαίωμα ξένης επέμβασης και να αποχωρήσουν πλήρως οι κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «το στάτους κβο δεν είναι στάσιμο αλλά μεταβάλλεται διαρκώς αρνητικά ενισχύοντας τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και στόχους της Τουρκίας κατά της Κύπρου και το μόνιμο διαχωρισμό της Κύπρου και του λαού της». Επίσης, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υπενθυμίζουν ότι «η συνολική λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, για κοινούς ταξικούς αγώνες και ένα μελλοντικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.