Ισχυρισμοί τουρκικού ΥΠΕΞ ότι δεν ζητήθηκε από την ΚΔ εγκαίρως άδεια για το αεροπλάνο από την Κίνα

Την Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι δεν υπέβαλε εγκαίρως αίτηση για να περάσει πάνω από την Τουρκία το αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικό υλικό από την Κίνα στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία εκμεταλλεύτηκε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της σκοπούς.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει ότι η Άγκυρα κατ’εξαίρεσιν για ανθρωπιστικούς λόγους επιτρέπει στα αεροσκάφη που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία να περάσουν από τον τουρκικό εναέριο χώρο αφού προηγουμένως υποβάλουν αίτηση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι “στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής μας σε σχέση με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν επιτρέπεται στα αεροσκάφη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ ή μεταφέρουν φορτίο προς ή από την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ να πετούν πάνω από τη χώρα μας και να προσγειώνονται/απογειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας μας”.

“Για τα ασθενοφόρα αεροσκάφη που μεταφέρουν ασθενείς, οι πτήσεις διάσωσης ή τα αεροπλάνα που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα, δίνεται θετική απάντηση και αναγνωρίζεται ως εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ανεξάρτητα από τη σημαία, αυτή η πρακτική περιλαμβάνει και αεροσκάφη που απαιτούν αναγκαστική προσγείωση για τεχνικούς λόγους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζοντας δημοσιεύματα του στον Τύπο (στις 13 Μαΐου) στα οποία επισημαίνεται ότι δεν επετράπη σε αεροσκάφος που μετέφερε υγειονομικό υλικό από την Κίνα στην Κυπριακή Δημοκρατία να πετάξει πάνω από την Τουρκία, αναφέρει ότι “το αεροσκάφος το οποίο πετούσε από την Κίνα δεν υπέβαλε αίτημα για άδεια πτήσης πάνω από την Τουρκία πριν την απογείωσή του. Το εν λόγω αεροσκάφος μόνο όταν έφτασε πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο ζήτησε άδεια πτήσης ειδοποιώντας ότι θα προσγειωθεί στη Λάρνακα”.

Αναφέρει ότι δεν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος για συντονισμό ώστε να δοθεί εξαίρεση και αν για την εν λόγω πτήση είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτηση, θα μπορούσε να δοθεί εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους.

“Είναι εμφανές ότι  η  ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ η οποία γνωρίζει αυτή την πρακτική,  δεν υπέβαλε εγκαίρως αίτηση για την πτήση και στη συνέχεια εκμεταλλεύομενη την ανθρωπιστική αυτή στάση της χώρας μας, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς συγκεκριμένα ζητήματα, αντίθετα με τα συμφέροντα του δικού της λαού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.