Δεν αναγνωρίζεται η πολυετής πείρα τους – καθυστερεί η καταβολή των μισθών τους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης τέθηκαν χθες ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΑΣΥΠΑΕ) ΚΙΕ έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για τα αυτονόητα, χωρίς, όμως, να βρίσκουν ανταπόκριση.


Ένα από τα πολλά που τους απασχολεί είναι το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται η εργασιακή τους πείρα και δεν μοριοδοτείται στα πλαίσια του Νέου Σχεδίου Διορισμού.

Όπως τόνισε εκπρόσωπός τους στη «Χαραυγή», δυστυχώς η πολυετής πείρα των εκπαιδευτικών αυτών δεν αναγνωρίζεται στο Νέο Σύστημα Διορισμού στην εκπαίδευση, παρ’ όλο που πληρούν όλα τα κριτήρια και παρ’ όλο που έχουν αφιερώσει ατέλειωτες ώρες βοηθώντας μαθητές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, να πετύχουν σε διεθνείς εξετάσεις αλλά και να έχουν πρόσβαση τόσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου όσο και της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, «είναι λοιπόν καιρός να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των 700 και πλέον εκπαιδευτικών που εργάζονται τώρα στα Κ.Ι.Ε. Επίσης παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, που είναι το ίδιο το καθεστώς εργοδότησής τους, που δεν είναι άλλο από την αγορά υπηρεσιών, στο οποίο αναγκάζονται να δουλεύουν μετά από το 2013. Κάθε μήνα λοιπόν αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορές 14,6 στις Κ.Α., αφού θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες που καθορίζονται από το Υ.Π.Π., διδάσκουν ύλη που καθορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο, αξιολογούνται από διευθύνοντες, οι οποίοι είναι διορισμένοι εκπαιδευτικοί του Υ.Π.Π. και βεβαίως αμείβονται από το ίδιο το Υπουργείο με μισθούς που έχει καθορίσει ανά επίπεδο!

Προβλήματα παρουσιάζονται και στην καταβολή των μισθών τους, η οποία γίνεται με αρκετή καθυστέρηση.

Ήδη σημαντικός αριθμός εργαζομένων ακόμη να πληρωθεί τον μήνα Οκτώβριο, ενώ καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και για τον Σεπτέμβριο. Η δικαιολογία που τους δόθηκε είναι πως ο υπεύθυνος απουσιάζει στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, ενώ έχουν συμπληρώσει και αποστείλει τα τιμολόγιά τους σωστά και έγκαιρα, εντούτοις τους τα αποστέλλουν πίσω για να τα διορθώσουν και οι ίδιοι με έκπληξη διαπιστώνουν πως αυτά δεν είχαν λάθη.

Αυτά προφανώς αποτελούν προφάσεις, όπως επισημαίνουν, για να μην καταβληθεί η αποζημίωση των 40 ευρώ που προνοεί η νομοθεσία σε περιπτώσεις που καθυστερεί η καταβολή μισθών.

Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στις 25 Νοεμβρίου σε Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΠΑΕ για λήψη μέτρων. Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εκκρεμούν προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δύο θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα ΚΙΕ, ωστόσο, όπως είπε, αυτά πιθανόν να συζητηθούν μετά τις εκλογές.

Ελένη Κωνσταντίνου