Μετά από μια έρευνα ενός περίπου μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας, ετοίμασε ολοκληρωμένο πόρισμα σε σχέση με την καταγγελία 60χρονου Τούρκου πολίτη για ξυλοδαρμό από μέλος της Αστυνομίας Κύπρου.

Όπως πληροφορείται η ”Χ” από καλά ενημερωμένη πηγή, στη βάση του σχετικού πορίσματος, η Ανεξάρτητη Αρχή εισηγείται προς το Γενικό Εισαγγελέα την ποινική δίωξη ενός αστυνομικού. Η ίδια πηγή αναφέρει στην ”Χ” ότι η μαρτυρία του Τούρκου πολίτη σε συνδοιασμό με μία δεύτερη μαρτυρία από πολίτη και μια τρίτη από ιατρό που εξέτασε τον 60χρονο δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης. Χρεη ανακριτή είχε ο πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας Αθανάσιος Σωκράτους ο οποίος και εξέτασε την υπόθεση κατά προτεραιότητα.

Στο μεταξύ η ηγεσία της αστυνομίας αναμένει την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας έτσι ώστε να εξεταστεί η έναρξη της όποιας πειθαρχικής έρευνας. Η καταγγελία για ξυλοδαρμό έγινε στην Ανεξάρτητη Αρχή στις 31 Αυγούστου από την ΚΙΣΑ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο παραπονούμενος διήλθε μέσω του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας με ποδήλατο, χωρίς να αντιληφθεί ότι υπόκειτο σε έλεγχο, αφού κατά τη στιγμή της διέλευσής του κανένας δεν τον τον σταμάτησε. Αμέσως μετά τη διέλευση του τον ακολούθησε αστυνομικός με περιπολικό της Αστυνομίας, ο οποίος του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει πίσω, με τις οποίες συμμορφώθηκε πλήρως.

Κατά την άφιξή του στο φυλάκιο της Αστυνομίας, ο ίδιος αστυνομικός κατέβηκε από το περιπολικό και άρχισε να τον κτυπά με τα χέρια. Ο παραπονούμενος έπεσε από το ποδήλατο και ο αστυνομικός άρχισε να τον κλοτσά.  Ο 60χρονος τέθηκε υπό κράτηση, η οποία έληξε την περασμένη Κυριακή. Με τη λήξη της κράτησής του, ο 60χρονος απελάθηκε και αναχώρησε για την Τουρκία μέσω Ιορδανιας.

 

Kώστας Α. Κωνσταντίνου