Εισηγήσεις για να επιβιώσει το ταμείο των ΑΠΕ

Προτάσεις υπέρ της βιωσιμότητας του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ καταθέτει ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (ΣΑΕΚ), διευκρινίζοντας ότι αν και η βιωσιμότητα δεν είναι ευθύνη των παραγωγών, ο Σύνδεσμος, ως μέτρο καλής θέλησης, δηλώνει ότι θα την ενισχύσει, “σε κάτι όμως που θα είναι στα πλαίσια της λογικής και της εμπορικής πρακτικής και θα μπορεί να πείσει τους ξένους επενδυτές υφιστάμενων έργων”.

Ο ΣΑΕΚ προτείνει να εφαρμοστεί ειδικό τέλος (έκτακτη πράσινη φορολογία) για τα εγκατεστημένα αιολικά, τα οποία έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια από την έναρξη της επιδότησης, με 1% στην υφιστάμενη τιμή στον κύκλο εργασιών της κάθε εταιρείας με παράλληλη επιμήκυνση 5 ετών των υφιστάμενων συμβάσεων με το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, το 0,8% θα καταλήγει στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και το 0,2% θα καταλήγει ως συνεισφορά στο Σύνδεσμο ως το επίσημο οργανωμένο σύνολο/επιχειρηματικός φορέας εκπροσώπησης της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο (αφού σε αυτή τη φάση και από ό,τι φαίνεται θα είναι για πολύ καιρό, μόνο τα Μέλη του θα καταβάλουν το ειδικό τέλος που θα επιβληθεί).

Το ειδικό τέλος για τα αιολικά θα μπαίνει σε εφαρμογή μόνο όταν το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ υποχωρεί κάτω από τα 10 σεντ, αναφέρεται στις προτάσεις του ΣΑΚΕ και προστίθεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν οι υφιστάμενες υπογεγραμμένες και εγκεκριμένες συμβάσεις με το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ.

Ο ΣΑΕΚ προτείνει ταυτόχρονα με την έναρξη της εφαρμογής του ειδικού τέλους, να διασφαλιστεί ισότιμη εκπροσώπηση στην Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ από ένα άτομο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου που θα υποδείξει ο Σύνδεσμος γραπτώς, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, με επενδύσεις που φτάνουν περίπου τα 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση αυτή διευκρινίζεται, πιθανό να χρειάζεται τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ, η οποία θα πρέπει να γίνει με ένδειξη κατεπείγον.

Επιπρόσθετα ο ΣΑΕΚ αναφέρει ότι προϋπόθεση αποτελεί να ανοίξει άμεσα νέο σχέδιο για τα αιολικά πάρκα – πέραν των υφιστάμενων εγκεκριμένων 175MW στη σημερινή τιμή των 16,6 σεντ – για ακόμη 70MW σε τιμή και τρόπους που θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Εννοείται, διευκρινίζει ο ΣΑΕΚ, ότι θα ισχύουν παρόμοιες ή/και ίδιες παράμετροι με τις υφιστάμενες συμβάσεις δηλαδή του ορίου των 7000 ωρών για το σύνολο των πρώτων 4 ετών λειτουργίας, με αποτέλεσμα και βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού (Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010-2020), οι στόχοι του 2018 να μετακινηθούν στο 2016, δηλαδή για περίπου 250MW.

Αναφορικά με το Ταμείο Διαχείρισης Ρύπων CO2 που διαχειρίζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος, υπάρχει παλαιότερη απόφαση με αρ. 72911, ημερ. 12/2011 του Υπουργικού Συμβουλίου που αναφέρει συγκεκριμένα ότι, όταν και όποτε το Ειδικό Ταμείο χρειαστεί βοήθεια μπορούν να μεταφερθούν χρήματα που προκύπτουν από το Ταμείο Διαχείρισης Ρύπων.

Ο ΣΑΕΚ αναφέρει ακόμη ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή επιλεκτική υιοθέτηση των προτάσεων, “θα θέσει αυτόματα σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των έργων μας”.
“Συνεπώς, τα πιο πάνω δεν είναι προς διαπραγμάτευση, είναι οι τελικές μας προτάσεις και κατατέθηκαν στο ΥΕΕΒ&Τ στις 19/03/15 χωρίς βλάβη ή επηρεασμό των οποιωνδήποτε δικαιωμάτων μας αφενός και αφετέρου για ένδειξη καλής θέλησης και γιατί κατανοούμε τη σημασία της βιωσιμότητας του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ”, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy