ISIS και σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ συζήτησε ο Μπλίνκεν στο Ριάντ

Ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φάιζαλ Μπιν Φαρχάν, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης της δράσης του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική, ως επίσης και στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του «καταβάλλει έντονες προσπάθειες να παρεμποδίσει τη χρηματοδότηση του ISIS», προσθέτοντας ότι «η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με χώρες της Αφρικής για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Φάιζαλ Μπιν Φαρχάν πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ισλαμικής τρομοκρατίας «δεν επικεντρώνεται μόνο στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αλλά εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Όσον αφορά άλλα περιφερειακά ζητήματα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε ότι «ο Λίβανος δεν είναι σε θέση να αντέξει περισσότερο το βάρος δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων» και ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους». Τέλος, ο Φάιζαν Μπιν Φαρχάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα. «Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και όλης της περιοχής. Ωστόσο, τονίζω ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ είναι ισχυρές και ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν σταθερούς δεσμούς σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας», κατέληξε ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τονίσθηκε η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην προσπάθεια περιορισμού της δραστηριότητας του ISIS ως επίσης και η συνεργασία μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον όσον αφορά την κατάσταση στην Υεμένη, χαιρετίζοντας παράλληλα τις εντατικές σαουδαραβικές προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν. Ο Άντονι Μπλίνκεν εξήρε την οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι «η χώρα έχει ξεκινήσει μία τεράστια ιστορική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας της».

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης και στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να έχει κεντρικό ρόλο στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Φάιζαλ Μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι «η Σαουδική Αραβία πιστεύει πως η εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ θα ωφελήσει αμφότερα τα μέρη, πλην όμως τα οφέλη θα είναι περιορισμένα εάν δεν καθορισθεί εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία επίλυσης της διαφοράς με τους Παλαιστινίους».

Από ισραηλινής πλευράς, με επίσημη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ έγινε γνωστό ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «τυχόν εκ νέου εφαρμογή της συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δεν θα επιφέρει και τη διακοπή του», προσθέτοντας ότι «κανενός είδους διακανονισμός ΗΠΑ-Ιράν δεν θα δεσμεύει το Ισραήλ, το οποίο θα πράξει κάθε τι αναγκαίο για να προστατεύσει τον εαυτό του».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που εξειδικεύεται στην κάλυψη της μεσανατολικής επικαιρότητας, Middle East Eye, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Ιράν «βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας», που θα ορίζει ότι οι ΗΠΑ θα άρουν κάποιες από τις κυρώσεις τους με αντάλλαγμα το Ιράν να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Πρόκειται για μία είδηση αναληθή που παραπλανά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής ιστοσελίδας Middle East Eye συμπίπτει κατά περιεχόμενο με προχθεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Χα’Αρετς, σύμφωνα με το οποίο η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ορίζει πως η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα δεσμευτεί να μειώσει τον ρυθμό εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα τη μερική άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων και την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Νοτίου Κορέας και του Ιράκ, ως επίσης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy