Ισοτιμία στα λόγια και πρόχειρες δικαιολογίες

Της Σοφίας Κολάνη*

8η του Μάρτη. Παγκόσµια Μέρα της Γυναίκας. Μία τέτοια µέρα αποτελεί αφετηρία για ανανέωση των αγώνων. Στεκόµαστε όλες µαζί, ενωµένες για τη διεκδίκηση των δικαιωµάτων µας. Στεκόµαστε µαζί µε τις γυναίκες της εργατιάς, τις αυτοαπασχολούµενες, τις αγρότισσες, τις συνταξιούχους, τις άνεργες, τις µαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις πρόσφυγες, τις µετανάστριες.

Το Γυναικείο Κίνηµα της ΠΟΓΟ µε το σύνθηµα «Οι γυναίκες µπροστά! Μαζί! Για ισότητα και ισοτιµία στο σπίτι, στην εργασία, στη ζωή! Μαζί στον αγώνα για επανένωση και ειρήνη!» ενώνουµε τη φωνή και τις δυνάµεις µας µε τις γυναίκες του κόσµου, απέναντι σε κάθε εκµετάλλευση.

Η 8η του Μάρτη δεν είναι µέρα γιορτής, αλλά αφύπνισης. Είναι ηµέρα γιοµάτη θύµησες και µνήµες. Είναι ηµέρα υπενθύµισης πως ο αγώνας είναι συνεχής, αδιάλειπτος και αδιάκοπος για ισοτιµία και εξάλειψη κάθε µορφής κοινωνικής αδικίας που πλήττει ειδικότερα τη γυναίκα.

Η ισότητα των φύλων σε όλους τους τοµείς της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής αποτελεί όχι µόνο µια νοµική αρχή ή απλά µια ακόµη διακήρυξη περί ανθρωπίνων δικαιωµάτων, αλλά πρώτα και κύρια αποτελεί µια βαρυσήµαντη υποχρέωση της Πολιτείας όπως διασφαλίζει την ισότιµη αντιµετώπιση όλων των πολιτών της, ανεξαρτήτως φύλου.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεµελιώδη αρχή και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιµετωπίζεται και στην επαγγελµατική ζωή, στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ανέλιξη. ∆υστυχώς, εν έτει 2023 στο Υπουργείο Άµυνας εργαζόµενες υφίστανται διάκριση λόγω φύλου. Συγκεκριµένα, οι γυναίκες µόνιµες υπαξιωµατικοί της Εθνικής Φρουράς υφίστανται άνιση µεταχείριση και διάκριση λόγω φύλου. Το ζήτηµα συζητήθηκε πολλές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άµυνας αλλά και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων και Ίσων Ευκαιριών µεταξύ Ανδρών και Γυναικών, όπου και έχει διαφανεί η κατάφωρη αδικία στη βάση φύλου που υφίστανται οι γυναίκες υπαξιωµατικοί.

Συγκεκριµένα, έχει διαπιστωθεί πληθώρα διακρίσεων σε βάρους τους. Η πρώτη αφορούσε τις προσλήψεις τους ως εθελόντριες την περίοδο από το 1993 µέχρι το 1997, που χρειάστηκαν 12-13 χρόνια για να µονιµοποιηθούν και άλλα 10 χρόνια περίπου για να ανελιχθούν.

Επίσης, την πιο πάνω περίοδο προκηρύσσονταν κενές θέσεις αποκλειστικά για άντρες και µονιµοποιούνταν χωρίς κριτήρια, ενώ οι γυναίκες εθελόντριες έπρεπε να υπηρετήσουν 6 τουλάχιστον χρόνια και µετά να δικαιούνται µονιµοποίηση.

Παράλληλα, για τους άντρες υπαξιωµατικούς δηµοσιεύονταν όλες οι κενές θέσεις, ενώ για τις γυναίκες αποφάσιζε ο Υπουργός Άµυνας µετά από πρόταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς πόσες κενές θέσεις θα πληρώνονταν, δίνοντας τη δυνατότητα δηµοσίευσης λιγότερων από τον αριθµό των κενών θέσεων.

Σε περίπτωση δε ταυτόχρονου διορισµού ή προαγωγής υπαξιωµατικών, οι άντρες υπαξιωµατικοί λογίζονται εξ αρχής αρχαιότεροι των γυναικών.

Αυτή ήταν η ισότητα που λειτουργούσε στην Εθνική Φρουρά!

Το Γυναικείο Κίνηµα της ΠΟΓΟ εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόµενη αδικία που συντελείται σε βάρος 195 γυναικών υπαξιωµατικών εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Ταυτόχρονα, απαιτούµε τη διόρθωση των συνεπειών που υπέστησαν οι παραπονούµενες, αφού υπήρξαν θύµατα απαγορευµένης διάκρισης λόγω φύλου τόσο στην πρόσβαση όσο και στην επαγγελµατική ανέλιξη. Είναι δε θέµα πολιτικής απόφασης η αποκατάσταση τους στις θέσεις που θα διορίζονταν αν δεν µεσολαβούσαν οι διακρίσεις µε βάση το φύλο τους και η προαγωγή τους στις θέσεις της ιεραρχίας που κατά φυσιολογικό τρόπο θα κατείχαν. Εδώ και ένα χρόνο δίνονταν υποσχέσεις ότι θα γίνει µελέτη για το κόστος που θα απαιτηθεί για την άρση των διακρίσεων. Ακόµα κανένας δεν έδωσε απάντηση και αφήνουν υπονοούµενα για το υπέρογκο κόστος.

Το Γυναικείο Κίνηµα της ΠΟΓΟ στάθηκε δίπλα στις κινητοποιήσεις των οικογενειών των γυναικών µόνιµων υπαξιωµατικών, αφού δεν µπορούσαν οι ίδιες να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους. Και θα συνεχίσουµε να είµαστε δίπλα τους µέχρι να γίνει κατανοητό ότι η ισότητα δεν εκφράζεται µε λόγια και διακηρύξεις ούτε η πολιτική βούληση µε ρητορείες. Ούτε και ζητιανεύουν την άρση των διακρίσεων µε αντιστάθµισµα τα ψίχουλα που τους προσφέρονται για να εξαγοράσουν τα χρόνια διακρίσεων και άνισης εκµετάλλευσης της εργασίας τους.

* Μέλος Εκτελεστικού Συµβουλίου ΠΟΓΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy