Ισπανία: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών

Πηγή: Associated Press

Με μία από τις χειρότερες ξηρασίες των 50 τελευταίων ετών βρίσκεται αντιμέτωπη η Καταλονία, με αποτέλεσμα ορισμένα χωριά να τροφοδοτούνται με νερό από βυτιοφόρα και οι κάτοικοι να αποθηκεύουν νερό για να πλυθούν.

Αν και τα προβλήματα στην υδροδότηση είναι δομικά εδώ και χρόνια σε ορισμένα χωριά, η τρέχουσα ξηρασία τα έχει επιδεινώσει.

Αλλού στην επαρχία της Καταλονίας, όπου ζουν σχεδόν 7,7 εκατ. άνθρωποι, οι κάτοικοι δεν είχαν επηρεαστεί μέχρι σήμερα από διακοπές στην υδροδότηση. Όμως στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές απαγορευόταν να ποτίζουν τους κήπους τους, ενώ αγροτική παραγωγή και βιομηχανίες είχαν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση.

Λόγω της απουσίας βροχών, οι ταμιευτήρες -όπου συγκεντρώνεται βρόχινο νερό για τους πιο ξηρούς μήνες- είναι γεμάτοι μόλις στο 26% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Και στην Ανδαλουσία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, με αυτούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ να είναι στο 25,5% της χωρητικότητάς τους.

Spain Drought
Πηγή: associated press

Μπορεί η Καταλονία μαζί με την Ανδαλουσία να είναι οι δύο περιφέρειες της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα ξηρασία, όμως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή» για όλη τη χώρα, υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας.

Κατά μέσο όρο στην Ισπανία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται στο 50,7% της χωρητικότητάς τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy